21-04-2016

Як зняти дачу?

Дачне селище

Влітку так хочеться хоч на секунду забути про суєту, просто відпочити від міських пробок, звуків, пилу. Зітхнути, нарешті, на повні груди. Щоправда, далеко не всі міські жителі мають таку можливість. Найпростіший спосіб змінити обстановку - виїхати загороду, на дачу. Але як бути, якщо ніяких дач немає і близько? Вихід досить очевидний – якщо немає власного невеликого будиночка та десять соток землі, завжди можна здійснити його оренду.

У деяких випадках оренда може бути особливо вигідною, наприклад, якщо взяти на тимчасове користування дачу у знайомих чи родичів. Якщо таких варіантів немає, ситуацію може ускладнити проблема пошуку. Оголошення річ, звичайно, гарна, але вони не дають жодних гарантій. Краще зв'язуватися безпосередньо з найближчими садовими кооперативами, і дізнаватися у них, чи здаються якісь ділянки. Якщо самостійно займатися підбором можливості немає, можна вдатися до допомоги агентства нерухомості. За його послуги також доведеться заплатити, зате це позбавить безліч труднощів і проблем.

Про вибір дачі варто задуматися задовго до настання весняного тепла, тому що тоді шанс знайти потрібний варіант збільшується. До того ж, у сезон традиційно відбувається збільшення орендної плати.

Коли, нарешті, потрібна дача знайдено, можна подумати про правової стороні питання, тобто укладання орендного договору. У такому документі варто прописати всі умови правочину, стан майна, вартість. Це убезпечить від ризиків обидві сторони угоди. Він дуже зручний тим, що не вимагає нотаріального запевнення, проте з обох сторін будуть потрібні додаткові свідки акта вчинення правочину та їх підпису.

Окрім договору, завжди потрібно оформлювати акт приймання-передачі. Він фіксує стан нерухомості на момент передачі.

Говорячи про ціну, не можна не згадати, що зазвичай спочатку сплачуватиметься застава, а вже потім вся сума цілком. Застава служить компенсацією власнику, якщо людина передумала оформляти угоду, отже він залишається в орендодавця.

В основному процес оренди дачі нічим не відрізняється від будь-якої іншої оренди. Єдине, така передача майна завжди має короткочасний, односезонний характер.

Підготував: Олександр Бєлов