21-09-2018

2/3 власників другого житла здає його в оренду

житло в оренду

2/3 власників другого житла здає його в оренду: 1/3 їх покриває витрати рахунок доходу з його оренди, а ще 1/3 отримує прибуток.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному міжнародним агентством нерухомості Savills та глобальним експертом на ринку оренди житла для відпочинку HomeAway.

Дослідження проводилось у лютому – березні 2018 року. Аналітики Savills провели опитування 4 власників житла, які пропонують його в оренду в Європі, Північній Америці та решті світу через сервіс HomeAway.

Міжнародний ринок другого житла, що купується не як основне для проживання, суттєво змінився за останні десятиліття. Якщо на початку нульових років лише 14% другого житла купувалося з метою подальшого здавання в оренду, то до 2008 року його частка зросла до 19%, а сьогодні досягла 33%.

У дослідженні міжнародного агентства нерухомості Savills та глобального експерта з оренди житла для відпочинку HomeAway.

З 2013 року почалося зростання попиту на більш компактні та доступні об'єкти нерухомості. Згідно з проведеним дослідженням, середня вартість другого житла, купленого минулого року, склала $291 000, що на 37% нижче, ніж 10 років тому. Трохи більше третини (37%) придбаних об'єктів – це квартири (10 років тому частка квартир становила 1/4), що відображає характер ринку оренди другого житла, що змінюється.

Середній валовий дохід від здачі другого житла в оренду становить 6,4%, а чистий дохід (після вирахування витрат на утримання, але до сплати податків) – 3,9%.

У дослідженні вказується на зміну не тільки орендодавців, які стали краще розумітися на можливостях отримання доходу, а й на зміну профілю потенційних орендарів.

Цей факт прокоментував віце-президента HomeAway у Європі, на Близькому Сході та в Африці Крістоф Пінгард.

«Короткострокова оренда на період відпустки приваблює нове покоління молодих мандрівників, або мільйонарів. Ця категорія орендарів хоче інвестувати, вкладати гроші у подорожі. При цьому ціна залишається важливим фактором, коли вони обирають місце проживання у відпустці. Це один із тих факторів, які роблять перебування в орендованому на період відпустки будинку таким привабливим: можливість побачити світ стає дедалі доступнішою для кожного».

За матеріалами Пріан