28-11-2011

Тенденції ринку торгівельної нерухомості в Одесі

торговий центр

Пропозиція і попит

Одеса з населенням понад 1 мільйон жителів є найбільшим містом у південній частині України та важливим портом на Чорному морі. Крім того, місто щороку приваблює велику кількість туристів.

У листопаді 2011 року загальний обсяг сучасних торгових приміщень в Одесі сягнув близько 382 250 кв.м або 469 кв.м на 1 мешканців міста.

У 2011 році нова пропозиція на ринку торгових приміщень в Одесі склала лише близько 5 000 кв.м орендної площі, що представлені в ТЦ «5 Елемент».

На ринку торгівельної нерухомості в Одесі переважають торгові центри, частка яких у загальному обсязі приміщень становить близько 62%. Інші 38% ринку представлені великими магазинами у форматі big box. Сьогодні в місті немає торгових об'єктів у форматах «рітейл парк» та fashion outlet.

ТРЦ Riviera Shopping City загальною площею, що орендується, близько 65 000 кв.м є найбільшим об'єктом торгової нерухомості в Одесі. Торговий центр було зведено двома чергами протягом 2009 року компанією Argo Real Estate Opportunities Fund, яка котується на Лондонській фондовій біржі. Якірними орендарями в об'єкті є Real і OBI, а в її торговій галереї представлені практично всі відомі бренди, які вийшли на одеський ринок. Більше того, разом із відкриттям Riviera Shopping City в Одесі з'явилося багато брендів, серед яких, зокрема, real, OBI, IMAX, Inditex Group, New Yorker, Marks&Spencer, LPP (House, Cropp Town, Reserved).

У листопаді 2011 року об'єкти торгівельної нерухомості загальною орендною площею понад 199 200 кв.м було заплановано до відкриття в Одесі у 2012-2014 роках.

За оцінками компанії DTZ, нова пропозиція в сегменті торгової нерухомості в Одесі в 2012 році складе близько 33 000 кв.м і буде представлена ​​першою чергою ТРЦ City Centre, що будується. Серед великих торгових об'єктів, запланованих до відкриття в місті в 2013-2014 роках, варто відзначити ТРЦ на вулиці Генерала Петрова компанії Амстор, Europort Retail Park ізраїльської компанії Europe, а також об'єкт, запланований російською Групою компаній БФГ.

Стріт-рітейл добре розвинений в Одесі як результат урбаністичної структури міста та високої концентрації туристів у його центральній частині.

Одеса поряд із Донецьком вважається другим після Києва найбільш привабливим населеним пунктом у країні для рітейлерів у всіх цінових категоріях. Високий попит існує на приміщення як уздовж центральних торгових коридорів, і у торгових центрах у місті.

Орендні ставки

В Одесі орендні ставки на торгові приміщення вздовж центральних торгових коридорів міста в середньому вищі, ніж у торгових центрах. Це пов'язано з урбаністичною структурою міста, великою кількістю туристичних визначних пам'яток у центральній частині міста, розвиненістю стріт-рітейлу, купівельними звичками місцевого населення та високою популярністю міста серед туристів, а також нестачею якісних торгових центрів у спальних районах міста.

Найвищі орендні ставки на торгові приміщення у форматі стріт-рітейл в Одесі знаходяться в діапазоні $70-95 за кв.м на місяць, досягаючи найвищих значень на торговельну нерухомість з фасадом на Дерибасівській, Рішельєвській та Катерининській вулицях.

У кращих торгових центрах міста чисті орендні ставки для типових приміщень площею 100-300 кв.м знаходяться в діапазоні $65-85 за кв.м на місяць.

За матеріалами сайту DTZ Research.