19-08-2015

Що обіцяють і що виконують фірми-забудовники щодо інфраструктури новобудов

інфраструктура новобудов

У перших новобудовах люди, як правило, купували квадратні метри, які були збудовані за новими стандартами. З розвитком ринку будівництва нового житла та збільшенням конкуренції на ньому, покупці стали більш вимогливими до розташування будинків та інфраструктури, яка зводиться разом із житлом. Тепер на перший план виходить комфортність проживання.

Своїми порадами поділилися фахівці будівельної компанії, яка сьогодні зводить житловий комплекс «Шоколад» та займається купівлею-продажем квартир у Ставрополі, у своїх же готових новобудовах.

Раніше в нових будинках будівельники передбачали нежитлові приміщення на перших поверхах: в них, як правило, розміщувалися перукарні, маленькі магазинчики, лікарські кабінети, аптеки, хімчистки і т. д. Зараз попит на оренду площ під такі об'єкти значно впав, А цього недостатньо для залучення інвесторів. Зараз спектр об'єктів, що додаються до будинку, інфраструктура значно розширився, але кількість і якість об'єктів залежить від класу житла. Чим елітніше житло, тим різноманітніше об'єкти.

В інфраструктуру житлових будинків економ-класу зазвичай входить дитячий або спортивний майданчик, заасфальтований двір. Біля будинків з великим бюджетом будівництва зводять спортивні клуби, паркування, кілька дитячих майданчиків, школи, дитячі садки, оздоровчі центри тощо.

Відповідно до будівельних норм, затверджених у 1992 році до інфраструктури житлового комплексу повинні входити: зелена зона, місця для відпочинку, прогулянок, дитячі майданчики, пішохідні доріжки, сміттєві майданчики, місця для прогулянок із собаками, автопаркування, кілька в'їздів у двір. Цими нормами визначено також кількість квадратних метрів, які виділяються на перелічені «зручності». Це обов'язкові об'єкти, а до необов'язкових можна віднести комерційні об'єкти: магазинчики, невеликі кафе, лікарські кабінети, офіси невеликих фірм і т. д. Розміщуються такі структури на першому або другому поверхах, або в будинках, що окремо стоять. Існують і обмеження – магазини площею понад 700 кв. м. або ресторани місткістю понад 50 осіб розмістити у житловому будинку не дозволять.

Частку вартості об'єктів інфраструктуру в загальному кошторисі обчислити важко, приблизно вони становлять від 3 до 25%. Все залежить від комплектності будівництва та його особливостей.

Підготував: Олександр Бєлов