19-01-2014

Подобова оренда: приховані сюрпризи

Квартира подобово в Приморському районі Одеси.

Знімаючи житло за орендною угодою, можна зіткнутися з найрізноманітнішими проблемами, зокрема, неприємними «сюрпризами», що виникають у ситуаціях, коли береться в оренду житло не на роки чи місяці, а на добу чи більше.

І причина проблем, що виникають не в тимчасових мешканцях, а у власнику квартири або агентстві, яке займається здаванням квартир у найм, отримуючи з цього прибуток.

Одна з проблем: невідповідність пропонованого об'єкта тому, що мешканець отримує в результаті. Наприклад, зображення на фотографії може разюче відрізнятися від того, що людина отримує в реальності.

І тут можливо кілька варіантів. Квартира може бути в досить прийнятному стані: меблі та побутова техніка можуть бути старими і не виглядати так акуратно, як на фотографіях. Буває так, що фотографії зроблені не в квартирі, а в зовсім іншій.

Причина в тому, що пошуки нового житла займають тривалий час, це забирає багато сил. Звичайно, це викликає негативну реакцію клієнта, але фірма чи власник розуміють, що не кожна людина відвернеться від них і займеться новими пошуками. Найчастіше відбувається так, що клієнт сильно незадоволений все ж погоджується на запропоноване житло, здійснюючи оплату.

Друга поширена проблема: адреса квартири. Її розташування може значно відрізнятися від зазначеного варіанту. Наприклад, власник квартири або фірма можуть стверджувати, що необхідні об'єкти (магазини, автобусні зупинки, вокзали, зупинки метро) знаходяться близько від пропонованого житла. Однак на практиці все виявляється інакше: замість кількох хвилин на дорогу доводиться витрачати півгодини та більше.

У цьому випадку висловити невдоволення проблематично: адже власник квартири не вказував конкретно, що до того чи іншого місця доведеться йти кілька хвилин пішки. За такий відрізок часу до місця призначення можна дістатися таксі, громадським транспортом чи іншим способом.

Прикинувши зразкове місцезнаходження квартири можна в результаті оселитися на іншій вулиці, що далеко знаходиться від тієї, що передбачалося.

Житло, на яке ви погодилися, вже може бути реалізовано: у ньому можуть бути поселені інші люди, що може виявитися, мабуть, найнеприємнішим. Подібні ситуації відбуваються з невеликими агентствами, з маленьким вибором квартири, адже подібна схема дає їм можливість реалізувати весь свій «товар».

У відповідь ріелтори пропонують інший варіант, який виявляється гіршим, ніж початковий, і при цьому ціна, що пропонується, виявляється такою ж або вищою: як правило, вибору немає, і доводиться погоджуватися.

Ще один із неприємних сюрпризів – це зміна ціни, про яку ви дізнаєтесь, вже увійшовши до квартири. Вона виявляється значно завищеною без жодних підстав.

Ціна може бути завищена в принципі або з клієнта може бути потрібна оплата додаткових послуг, перелік яких не був чітко обумовлений або надання яких не передбачалося зовсім. Або потрібна оплата, здавалося б, за само собою зрозуміле: використання побутових приладів, чисту білизну, інтернет або щось подібне.

Вирушаючи у відрядження, людина потребує подальшого підтвердження витрат на оренду житла. Власник квартири часто не може надати будь-яких документів через те, що деякі з них сплачують податки та можуть виписати квитанцію.

Тому слід завжди обережно вибирати компанії, що підбирають орендоване житло, особливо якщо це невелика компанія або тим більше приватні особи.

Підготував: Олександр Бєлов