19-08-2013

Потрібна комерційна нерухомість? Немає нічого простішого

Комерційна нерухомість в Одесі

Без комерційної нерухомості складно розраховувати на успішний бізнес у Одесі. Офіси, склади, магазини - це і багато іншого просто необхідно для нормального розвитку підприємницької діяльності. Але часто бізнесмен просто не має коштів, щоб розщедритися і придбати необхідну будівлю або приміщення. У таких ситуаціях надія лише на кредит. Але чи тільки?

Справді, найчастіше комерційну нерухомість в Одесі купується у борг. Чому б і ні, адже така форма співпраці вигідна як кредитній організації, так і позичальнику. Зокрема, у останнього з'являється шанс не вилучати кошти з обігу та продовжувати працювати на тому ж рівні. Звичайно, набагато вигідніше було б придбати необхідні приміщення для бізнесу одразу, не переплачуючи відсотки за кредитом. Тільки ось піти на це можуть лише заможні бізнесмени. Набагато простіше виділяти з бюджету лише відсотки, і цим може піти навіть невелика фірма.

Отримати іпотечний кредит на покупку необхідної для бізнесу нерухомості досить просто, і будь-яких особливих вимог у порівнянні зі звичайною іпотекою немає. Хіба що можна вказати більш суворі вимоги до позичальників щодо першого внеску. Тут уже доведеться піднатужитись і постаратися віддати до 20-ти, а в деяких випадках до 30-ти відсотків від ціни на приміщення. Що стосується інших етапів оформлення, то вони не відрізняються від звичних.

Та й взагалі, ті люди, які уважно вивчали законодавство, можуть здивуватись відсутності згадок про ведення угод із нежитловою нерухомістю. Через це на етапі оформлення можуть виникати певні проблеми та питання. Так, найчастіше в процесі отримання іпотечної квартири людина передає банку нерухомість як заставу. І тут фінансова установа своєчасно виплачує гроші.

Щодо ситуації з юридичною особою, то тут все трохи складніше. Отримати необхідну нерухомість такий клієнт може лише після укладання договору купівлі-продажу. Понад те, необхідно підтвердити банку свої права власності на нерухомість.

Подібні проблеми при оформленні кредиту – це звичайне явище, тому для завершення угоди потрібно шукати різні шляхи їх вирішення. У деяких випадках юридична особа може одержати лише частину суми. Таким чином, найчастіше інвестору доводиться купувати необхідний об'єкт і лише після цього реалізовувати процес рефінансування.

Якщо ж використовувати іншу схему співробітництва, то продавець та покупець мають домовитися про угоду заздалегідь. Тобто позичальник має оформити кредит та нерухомість під заставу. Після цього нерухомість продається, знижується розмір позики, а покупець бере на себе зобов'язання щодо виплати заборгованості.

Термін кредитування не перевищує п'яти років. Лише деякі кредитні організації йдуть оформлення угоди терміном до 12 років. При цьому від підприємця вимагається надання документів, які б підтверджували прибутковість бізнесу.

Автор: Олександр Бєлов