18-09-2014

Посередництво при покупці квартири в іпотеку

іпотека через посередника

Купуючи житло в іпотеку, багато недосвідчених покупців думають, що не зустрінуть жодних проблем у процесі оформлення кредиту, покладаючись на посередника та його досвід. Але не все так просто. Є чимало тонкощів, які треба враховувати, звертаючись за допомогою до ріелтора, інакше на вас може чекати обман з боку посередника або угода, що не відбулася.

Чим так людей приваблює придбання квартири в іпотеку через посередника? Основним плюсом такого способу є те, що рієлтор виконає за вас всю рутинну роботу в дусі «сходити туди і отримати такий папір». Однак не посередник, ні компанія, в якій він працює, не зобов'язані відповідати перед вами у тому випадку, якщо угода щодо придбання квартири не відбудеться. Перевірити, наскільки квартира «юридично чиста» нелегко, зробити це можна лише в тому випадку, якщо житло, яке ви плануєте придбати, не перепродували багато разів поспіль. У такому разі можна бути цілком упевненим, що проблем при покупці квартири не буде.

Але часто буває так, що квартира неодноразово змінювала власників. У такому разі довести її «юридичну чистоту» буде надто нелегко. Права попередніх власників квартири могли порушуватись. Якщо посередник з'ясував, що квартира неодноразово переходила з рук в руки в минулому, але при цьому намагається переконати вас в тому, що вона «чиста» на 100%, варто перевірити достовірність його слів. Провести таку перевірку легко. Попросіть у рієлтора копії всіх документів (довідки на колишніх власників, розширені виписки з паспортного столу та деякі інші), які підтверджують, що права людей, які раніше володіли квартирою, не порушувалися. Якщо ріелтор не зміг надати вам такі документи або дані в них не збіглися з тими, про які він говорив раніше, варто засумніватися в його чесності.

Щоб уникнути ситуації, описаної вище, вам потрібно домовитися з посередником, щоб він шукав тільки таку нерухомість, яка не змінювала власників або попросити з нього весь набір документів, що підтверджують, що знайдена ним квартира «чиста». Пам'ятайте, що при виявленні будь-яких порушень у попередніх угодах, пов'язаних із квартирою, яку ви збираєтеся придбати, ваша угода також вважатиметься недійсною. Квартира ж перейде до рук того, чиї права були порушені раніше за інших.

Насамкінець слід зазначити, що, звертаючись до посередника, варто вибирати такого фахівця, який провів багато угод. У такому разі ріелтор зможе підібрати найбільш вигідну вам іпотечну програму, а також врахує всі додаткові витрати та розмір процентних ставок. Вдалої угоди!

Автор: Олександр Бєлов