17-09-2014

Податок на нерухомість сплачуватимуть усі її власники

податок на нерухомість

Кабінет міністрів України пропонує скасувати неоподатковуваний нерухомість мінімум загальної житлової площі для всіх видів об'єктів, а також розширити базу оподаткування за рахунок об'єктів комерційної нерухомості. Відповідні пропозиції містяться в урядовому законопроекті №5079 від 15 вересня «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».

Відповідно до пояснювальної записки до документа, розширення бази оподаткування податком на нерухоме майно передбачено за рахунок оподаткування комерційної нерухомості (будівлі підприємств та склади, готелі, ресторани та бари, туристичні бази, торгові центри, магазини, СТО, їдальні, бази та склади підприємств торгівлі та громадського харчування, казино, гральні будинки, будинки лазень і т.д.).

Крім того, у законопроекті передбачено надання права місцевим органам влади встановлювати ставки податку на нерухоме майно для об'єктів житлової та комерційної нерухомості у розмірі до 2% від мінімальної зарплати за 1 кв. м площі. Також законопроект передбачає перенесення плати за землю до складу місцевих податків та консолідацію плати за землю з податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у складі податку на нерухоме майно.

Відповідно до нинішньої редакції Податкового кодексу, об'єктом оподаткування нерухомого майна є квартири та будинки, що перевищують площу 120 кв. м. та 250 кв. м. відповідно. Квартири та будинки меншої площі є предметом податкової пільги. Підлягає оподаткуванню сумарна площа квартири та будинку, якщо вона перевищує 370 кв. м. Ставка податку становить 1% мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м. до 740 кв. м. та 2,7% — якщо вона перевищує 740 кв. м. При цьому власне податок нараховується на кількість метрів, що перевищує «пільгове», не оподатковуване значення. Водночас пільга зі сплати податку знімається одразу ж, як тільки буде доведено факт отримання доходів із нерухомості — від здачі її в оренду, лізинг чи використання у комерційних цілях.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ