17-01-2019

Від чого залежить вартість оренди комерційних приміщень

оренда комерційних приміщень

Мабуть, немає більш популярного та поширеного виду ріелторських послуг, ніж оренда нерухомості. Найчастіше під цю категорію потрапляють комерційні приміщення, тому що купівля нежитлових об'єктів є недоцільною, особливо на початковому етапі ведення бізнесу. Адже в цьому випадку доведеться вкласти практично всі кошти або взяти кредит на розвиток бізнесу. А це означає, що про хороший прибуток у перші місяці не може бути й мови.

І якщо ви не хочете чекати досить довгий час, доки компанія не почне себе окупати, зверніть увагу на нерухомість у категорії «оренда». У місті досить великому, економічно розвиненому, легко знайти підходяще приміщення. Але окрім складності вибору офісу або магазина, Перед підприємцем постає питання, від чого залежить орендна плата та як можна її знизити.

  1. Місцезнаходження.
    Вартість оренди залежить в першу чергу від того, де знаходиться будівля. Зрозуміло, що чим ближче до центру міста, тим вищі орендні ставки. Але не завжди. Якщо ви плануєте прив'язати свою діяльність до певного району, навіть офіс на околиці принесе вам непоганий прибуток, і при цьому ви зможете заощадити на оренді.
  2. Площа.
    Щоб дізнатися, скільки коштує оренда, необхідно орендну ставку помножити на кількість метрів, оскільки найчастіше ціна залежить від метражу приміщень.
  3. Комунікації.
    Інтернет, телефон, водопостачання, каналізація, опалення, парковка, охорона – ці та інші характеристики впливають на щомісячну вартість приміщення в оренду. Чим кращі умови, тим, відповідно, вища орендна плата.
  4. Меблі, обладнання чи оргтехніка.
    Іноді власники офісу, магазину або іншого об'єкта комерційної нерухомості пропонують орендарю за додаткову плату взяти в оренду та супутнє обладнання. Ви можете погодитись, однак, заздалегідь перевірте якість меблів та роботу обладнання.
  5. Інфраструктура.
    Сьогодні досить багато оголошень як у престижних районах, так і спальних кварталах. Безумовно, що краще розвинена інфраструктура, то вища оренда. Але іноді недоцільно переплачувати за офіс у центрі лише для того, щоб мати приміщення у престижному районі. Якщо сфера діяльності вашої компанії не передбачає постійний потік клієнтів, що прямує до вашого офісу, то для своїх співробітників достатньо орендувати приміщення подалі від центру, але в місці з гарним транспортним сполученням.

Раніше АН BFS опублікувало інформацію щодо вартості оренди офісів в Одесі станом на 15 листопада 2018 року.

Автор: Олександр Бєлов