16-12-2021

Якими мають бути промислові світильники

освітлення складу

Останнім часом у промисловому висвітленні відбуваються масштабні зміни. Якщо раніше на складах та в цехах використовували газорозрядні освітлювальні пристрої, зараз на їхню зміну приходять потужні світлодіодні світильники. Вони відрізняються тривалішим терміном служби, надійністю та значною економією електроенергії.

Вимоги до промислового освітлення

Сучасне промислове освітлення має відповідати певним вимогам. Саме тому не такий важливий їхній зовнішній вигляд, як технічні характеристики.

Промислові світлодіодні світильники повністю відповідають необхідним вимогам. Вони:

  • стійкі до зношування;
  • мають мінімальний рівень пульсації;
  • надійні та довговічні;
  • стійкі до вібрацій;
  • безпечні для людини та навколишнього середовища;
  • економічні.

Вартість LED-світильників значно вища за інші освітлювальні прилади, проте вона повністю окупає себе за короткий проміжок часу.

Специфіка використання

При порівнянні промислових LED-світильників із звичайними видно, що вони споживають до 6 разів менше за електроенергію. Якщо розглядати ці показники у масштабах виробництва, це призводить до суттєвої економії. При цьому світлодіодні світильники служать у середньому 5-7 років, за ними не потрібен особливий догляд та обслуговування, тому їх можна встановлювати у важкодоступних місцях.

Також такі освітлювальні прилади мають відмінну світловіддачу, пожежну та електричну безпеку. Вони виробляються без використання шкідливих газів, тому вважаються екологічно безпечними. Вони не схильні до вібрацій, механічних пошкоджень, перепадів напруги, можуть працювати при екстремально низьких і високих температурах.

Види промислових світильників

У промисловості використовуються такі види ЛЕД-світильників:

  1. Лінійні, які успішно поєднуються з люмінесцентними пристроями попередніх поколінь.
  2. Колокольного/купольного типу для створення яскравого локального освітлення. Використовуються для того, щоб освітлювати приміщення з великою площею та високими стелями.
  3. Прямокутні/квадратні та циліндричні світлодіодні світильники зі значною світловою потужністю та мінімізованою розбіжністю світлових променів.

Також є промислові прожектори, які найбільше призначені для зовнішнього освітлення. Крім цього, з їх допомогою організують охоронну освітлювальну систему.

Підготував: Олександр Бєлов