14-08-2015

Грамотний вибір агентства нерухомості

Вибір агенції

Ви хочете здійснити угоду купівлі-продажу та звернутися за допомогою до агентства нерухомості? При підборі ріелторської компанії поспішати не варто.

Багато клієнтів при пошуку агентства пріоритет ставлять величину оплати за послуги. Однак необхідно пам'ятати, що хоч дешеве і не завжди синонім поганого, але за інших рівних умов, роблячи вибір на користь дешевшого варіанту, ви втрачаєте якийсь відсоток надійності.

На чому ж необхідно наголошувати при виборі агентства нерухомості? Своїми порадами поділилися ріелтори АН «Колізей», які щодня проводять онлайн-консультації клієнтів на своєму сайті kolizey78.ru, на якому розміщені досить цікаві пропозиції про продаж нерухомості.

Насамперед потрібно вивчити досвід роботи агентства, його портфоліо та репутацію. Дізнайтесь адресу місцезнаходження агентства. Шановна компанія не стане тіснитися в маленькій орендованій квартирі. Необхідно самим навідатися до них в офіс, і з'ясувати деякі основні моменти: чи є дозвільні та статутні документи, чи збігаються юридична та фактична адреса фірми, чи є у них дозвіл на здійснення угод з нерухомістю, чи є їх приватною власністю, чи є інші філії. Агентство повинно мати власну службу безпеки та юридичний відділ.

Якщо ваші знайомі та друзі стикалися з подібною проблемою, зверніться за порадою до них. Їхні відгуки та рекомендації можуть бути найнадійнішими джерелами інформації.

Обов'язково поцікавтеся кваліфікацією співробітників, які займаються безпосереднім наданням ріелторських послуг. Дізнайтеся, наскільки вони є компетентними, якщо у них дипломи, сертифікати, як часто вони проходять перепідготовку. Варто звернути увагу на кількість персоналу. Якщо в ньому працюють тільки директор і два агенти, то, напевно, це фірма-одноденка, і не варто довіряти їй.

Солідні ріелторські компанії мають домовленості зі страховими фірмами. Їхня діяльність має бути застрахована. Також надійні агенції допомагають своїм клієнтам в оцінці нерухомості.

Навіть якщо ви довіряєте агенції, не поспішайте укладати договір. Краще, якщо ви візьмете його додому для ознайомлення і проконсультуєтеся з юристом. Зверніть увагу, чи вказано в ньому суму за послуги агентства. Сьогодні стандартною величиною оплати за послуги агентства нерухомості є 3–5% із продавця під час продажу його нерухомості, 50–100% із орендаря при доборі йому житла, 2% із покупця при роботі з ним за ексклюзивним договором підбору.

Важливим є розділ, присвячений відповідальності агентства за посередництво угоди.

Автор: Олександр Бєлов