13-04-2016

У 2016 році відмічено зниження обсягу інвестицій у нерухомість

графік зниження

Обсяг інвестицій на світовому ринку нерухомості в першому кварталі 2016 року становив 128 млрд доларів, і цей показник менший на 17% з аналогічним періодом минулого року.

Перший квартал 2015 був рекордним за останні 6 років. Обсяг інвестицій у нерухомість становив 154 млрд доларів.

"Щодо слабкого результату першого кварталу став наслідком підвищеного рівня волатильності в перші тижні року в поєднанні з традиційним сезонним затишшям на інвестиційному ринку", - коментує Девід Грін-Морган, директор відділу досліджень світових фінансових ринків та інвестицій компанії JLL.

Проте, додав він, відновлення фінансових ринків було досить швидким: фондові індекси повернулися до рівня початку січня, а кредитні спреди знову звузилися. Інвестиційний капітал залишається невитраченим, і, ймовірно, спрямовуватиметься на придбання протягом майбутніх кварталів, що дозволяє нам прогнозувати обсяг угод у 2016 році на рівні попереднього року – близько 700 млрд доларів.

З огляду на зниження світового показника окремих країнах спостерігалася позитивна динаміка обсягу інвестиційних угод.

Північна та Південна Америка

За даними JLL, обсяг інвестиційних угод у регіоні Північної та Південної Америки знизився у першому кварталі 2016 року порівняно з минулим роком на 16% – до 61 млрд доларів. Найбільш значне падіння інвестиційної активності відбулося на ринках Латинської Америки – на 81% у Бразилії та на 57% у Мексиці. У США показник скоротився на 16%, у Канаді зафіксовано порівняно невелике зниження – на 3%.

Європа, Близький Схід та Африка

Результат європейського регіону в доларовому вираженні на 20% нижчий за показник аналогічного періоду 2015 року – 46 млрд доларів.

Найсерйозніше зниження обсягу інвестиційних угод відбулося у Франції та Великій Британії – падіння на 30 і 37% відповідно. У Німеччині показник скоротився лише на 7%, тоді як країни Північної, Центральної та Східної Європи, а також Бенілюкс продемонстрували зростання.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон

Обсяг інвестиційних угод в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні знизився на 16% - до 21 млрд. доларів. Динаміка була різноспрямованою залежно від країни: якщо Австралія та Гонконг продемонстрували зростання показника, Південна Корея відіграла падіння минулого року, то в Китаї та Японії, як і на більшості ринків, що розвиваються, обсяг угод був нижчим порівняно з першим кварталом 2015 року.

За матеріалами UBR.