13-03-2014

Оренда житлової та комерційної нерухомості: на що потрібно звертати увагу?

ноутбук і чашка кави

Підходити до оренди квартир слід обдумано і з усією відповідальністю. Існує деякі усталені правила даної системи, завдяки яким потенційний наймач зможе зняти гідне житло без зайвих витрат.

Якщо в планах винайняти кімнату в комунальній квартирі, або однокімнатну квартируУ першу чергу варто звернути увагу на стан сантехніки. Слід загострювати увагу на будь-якій появі вогкості на підлозі, в ділянках з'єднання труб, краплі вологи в кутах ванної та кухні.

Також рекомендується ретельно перевіряти електрику. Не повинно бути оголених дротів, оплавлених розеток з нальотом гару. Обов'язково наявність надійного кріплення до стіни, виключені будь-які провисання з гнізд. З власником житла має бути домовленість про використання телефону та інтернету, обговорення режиму та частоти користування. Вхідні замки на двері найкраще замінити на нові. Під'їзд і прилеглий двір також заслуговують на увагу. Велика кількість сміття, зокрема: пляшки з-під спиртного, сигаретні пачки, недопалки, говорять про потенційних сусідів як людей з галасливою вдачею. Згодом це може перетворити проживання в орендованій квартирі на муку. Покупець може попросити надати йому оригінальні правовстановлюючі документи. Вони є документом, який свідчить, що передбачуваний продавець є власником житла, та паспорт. Важливо дізнатися, чи дана житлова площа не є заставою і чи не накладено на неї арешт. Крім того, слід переконатися, що другий чоловік не заперечує з приводу здачі житла в оренду і може це довести письмово.

Складання та підписання договору оренди мають відбуватися за встановленою формою, ця умова є найважливішою в успішній угоді. Якщо планується прожити в орендованому житлі більше трьох років, договір засвідчується у нотаріуса. Якщо ж термін проживання планується менший, то вдаватися чи ні до нотаріальної допомоги, сторони вирішують самі. Плюс до всього, слід оформити договір, який відповідає за стан та здачу-прийом майна, що знаходиться у квартирі. Завдяки цим нехитрим правилам, будь-який квартиронаймач зможе підібрати собі гідне житло, і гарантує зручне проживання на весь орендний термін.

Трохи по-іншому справи з комерційною нерухомістю. Всупереч тому, що на ринку оренди нерухомості Є достатня кількість приміщень під міні-офіси, визначити прийнятний варіант часом буває досить складно. Пояснюється це інтересом з боку інвесторів, які не хочуть витрачати багато коштів, і вважають за краще вкладатись у ліквідні приміщення.

Поділ офісів площею 150-200 кв. м, навряд чи можна поділити на класи якості. Такі офіси мають широкий розкид місць, від приміщень у центрах бізнесу, до комерційних площ, які розташовані на перших поверхах житлових будівель. Однак така велика кількість не говорить про відповідну якість. Часто орендарі, бажаючи отримати гідне приміщення, стикаються з тим, що їхні вимоги не можуть бути задоволені власником. Така затребуваність добротної нерухомості лише підігрівають ринковий попит, але, на жаль, поки цей попит значно перевищує пропозицію.

Автор: Олександр Бєлов