13-06-2018

Шляхи вирішення проблеми підвищення вартості оренди житла

вартість оренди житла

Навіть незважаючи на ретельно прописані всі умови знімання та додаткові гарантії, все одно неминучі конфлікти між орендодавцем та орендарем. І такі суперечки не рідкість. З ситуацій, що склалися, мешканцям доводиться шукати вихід самостійно. Відповідно до статистичних даних, основна частина таких конфліктів пов'язана з підвищенням плати за проживання.

Тому якщо потрібна орендована квартира, то слід бути гранично уважними, під час укладання договору оренди. Головне перевірити пункт, який забороняє в односторонньому порядку підвищувати вартість проживання. Якщо є такий розділ у угоді, то можна спокійно винаймати житло. Не варто підписувати договори, де його немає.

Іноді орендодавці не звертають уваги на нього і намагаються будь-якими шляхами позбутися постояльця. У такій ситуації можна спробувати домовитись із власником квартири. Але якщо не виходить це зробити і хочеться продовжувати орендувати житло на умовах, обумовлених раніше, то є два шляхи вирішення проблеми:

  1. Можна спробувати ставити так звані незручні питання. Слід поцікавитися наступним: реєстрацією постояльців у ЖЕКу та збільшенням у зв'язку з цим комунальної плати. А також треба дізнатися, чи були останнім часом збільшені податки з прибутку, який отримує власник житла від здачі його в найм. Якщо це не допомогло, то останнє питання має точно принести користь. Потрібно запитати: чи знають у податковій інспекції, що квартира здається в оренду. Такі незручні питання допомагають власникам нерухомості забути про підвищення.
  2. Якщо не допомогла попередня рада, слід спробувати натякнути на те, що маєте права оскаржувати підвищення орендної плати в суді. Суд вважається клопіткою справою, тож навряд чи все до неї дійде. Магічна дія надає на орендодавців посилання на статті Цивільного кодексу. Зокрема, не зайвим буде згадати, що відповідно до законодавства не допускається підвищення орендної плати в односторонньому порядку.

Щодо попередження про розірвання договору, то воно має бути зроблене за три місяці у письмовій формі. Якщо до закінчення періоду дії угоди залишилося менше одного місяця, і власник житла не повідомляв про свої наміри, вона продовжується автоматично.

Автор: Олександр Бєлов