11-12-2015

Як не потрапити до рук аферистів під час продажу комерційної нерухомості

будівлю

І в наші часи випадків шахрайства з нерухомістю багато. Про поширені схеми шахрайства на ринку комерційної нерухомості розповіли фахівці агентства Ардера і підказали як не стати ошуканим покупцем.

Досить часто зустрічаються ситуації, коли шахраї майстерно підробляють документи на право володіння будь-яким об'єктом і укладають угоду про продаж чужого приміщення. Достатньо підробити генеральну доручення власника комерційної нерухомості.

Щоб не бути ошуканими, не варто на всі 100% довіряти посередникам продавця та проводити переговори з ним особисто. Перед цим необхідно навести довідки про те, якою репутацією володіє власник приміщення, що цікавить. Якщо ж без представника фірми не обійтися, і гендиректор перебуває у тривалому відрядженні, тоді необхідно переконатися, що особа, яка підписує договір про купівлю-продаж, справді має на це повноваження.

Для з'ясування всіх обставин, слід задіяти незалежних людей, які б надали повну інформацію про компанію-продавця, всіх акціонерів та гендиректора. Буває, що нещодавно фірма пережила зміну управління. Тоді треба переконатися, що нові власники діють у рамках закону та мають повне право на продаж комерційної нерухомості.

При купівлі приміщення під ведення бізнесу основний ризик полягає в тому, що можна купити нерухомість у особи, яка не має повного її права. Така ситуація відбувається через конфлікт акціонерів, які не можуть домовитися між собою та поділити майно. У такому разі угода про купівлю-продаж з одним із них буде недійсною. Приміщення повернуть власнику чи власникам, а гроші покупцю. Начебто б ніхто не обдурить і все справедливо, але насправді виходить не зовсім так. Зазвичай сума у ​​договорі купівлі-продажу вказується меншою, ніж вона є насправді, покупець доплачує необхідні гроші на руки продавцю, щоб не сплачувати великий відсоток податку. В результаті виходить, що при розірванні угоди або визнання її недійсною, покупець отримує лише ті кошти, які офіційно вказані в договорі, а про доплату доведеться забути, оскільки її існування довести дуже складно.

Буває й таке, що покупець після укладання угоди розпочинає капітальний ремонт приміщення, після його завершення отримує лист із суду з повідомленням, що договір купівлі-продажу визнаний недійсним, оскільки один з акціонерів подав до суду на іншого та проти продажу приміщення. У такому разі покупець також залишається ошуканим.

Щоб захиститися від подібних ситуацій та можливих конфліктів при покупці комерційної нерухомості, необхідно запросити фахівців та провести скрупульозну юридичну перевірку фірми-продавця та нерухомості, якою володіють усі акціонери. База арбітражного суду завжди відкрита користувачам. Потрібно її вивчити і перевірити: чи немає там справ, що стосуються компанії-продавця, що цікавить.

Автор: Олександр Бєлов