11-10-2014

У Москві зросла кількість пропозицій комерційної нерухомості

Складське приміщення

Кількість пропозицій на московських ринках оренди різних видів комерційної нерухомості значно зросла у серпні, що становило 9% за показником загальної площі та приблизно на 3% за кількістю запропонованих для оренди приміщень. Про це повідомляється в оглядах консалтингового підприємства RRG.

Загальна кількість об'єктів, виставлених на ринках різної комерційної нерухомості у столиці у серпні становила 3253 об'єкти, загальна площа цих приміщень дорівнювала 2,945 мільйонів квадратних метрів. Показник середньої величини ставки оренди у серпні становив 468 доларів у розрахунку за метр квадратний з розрахунку на рік, що повністю відповідає липневим середнім показникам та менше на 6% показників серпня місяця 2009 року. Щодо загальної структури пропозицій лідером залишилися приміщення для офісу, частка яких за показниками площі дорівнює 61%. Потім йдуть виробничі приміщення та площі складського призначення (31%) та торгові площі (8%).

Обсяг пропозицій приміщень для офісу у серпні зріс на 8% посилаючись на кількісні показники та на 18% за показниками загальної площі. Усього для оренди пропонувалися 2265 об'єктів (532 об'єкти – в межах міста та 1733 об'єкти – за межами міста). Розмір середньої ставки в офісах у місті не змінився порівняно з липнем і дорівнював 632 долари за квадратний метр з розрахунку на рік. За межами риси Садового Кільця ставка зросла на 2% і досягла 408 доларів за квадратний метр.

Обсяг пропозицій з оренди торгівельної нерухомості зменшився у серпні на 13% у кількісних показниках та на 5% за показниками загальної площі. Усього було виставлено 489 об'єктів для оренди, загальна площа їх становила 230 тисяч квадратних метрів, 78 об'єктів пропонувалися в центральних частинах міста та 411 об'єктів – за міськими межами. Розмір середньої ставки оренди за приміщеннями торгової спрямованості в межах Садового Кільця за серпень місяць у порівнянні з липнем зріс на 10%, став становити 1493 долари за квадратний метр на рік. За межами Садового розмір середньої ставки оренди в серпні зріс на 6%, склавши 670 доларів за один метр квадратний.

Також у серпні у столиці було виставлено 499 виробничо-складських приміщень, загальна площа їх склала 914 тис. квадратних метрів. Розмір середньої ставки за складськими приміщеннями та виробничою нерухомістю у липні зменшився на 2%, склавши 171 долар за метр квадратний з розрахунку на рік.

Аналітики вважають, що продаж виробничих приміщень може зрости, т.к. збільшення обсягу пропозицій комерційної нерухомості насамперед диктується накопиченням об'єктів через низьку активність орендарів саме в літній період. Також орендодавці стали активніше виставляти свої приміщення з розрахунком на традиційне пожвавлення ринку восени.

Підготував: Олександр Бєлов