11-07-2014

Світові інвестиції у комерційну нерухомість зростають

комерційна нерухомість

Світовий обсяг інвестицій у сектор комерційної нерухомості (офіси, рітейл, склади та готелі) за перше півріччя 2014 року досяг 294 млрд дол., збільшившись до аналогічного періоду минулого року на 27%. У тому числі за 2-й квартал у сектор вкладено близько 158 млн дол. (зростання на 28%). Такі дані опублікувала компанія JLL.

Поточні результати на ринках Північної та Південної Америки, а також у регіоні EMEA (країни Європи, Близького Сходу та Африки) перевищили очікування аналітиків JLL, тоді як країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону демонструють стабільний показник минулого року. З урахуванням динаміки JLL, що спостерігається, підвищує прогноз обсягу інвестицій на 2014 рік з колишніх 650 млрд дол. до 700 млрд дол. Нагадаємо, що результат 2013 року склав 563 млрд дол.

«Світові ринки інвестицій у комерційну нерухомість продовжують демонструвати хорошу динаміку на тлі покращення економічних показників, – каже Артур де Хааст, керівник групи світових фінансових ринків та інвестицій компанії JLL. – Обсяги транзакцій виходять на значення 2006 року, проте зараз ситуація докорінно інша. Відновлення нормального функціонування ринків позикового капіталу за останні 12-18 місяців зробило свій внесок у покращення настроїв інвесторів, проте реальним фактором збільшення транзакцій стало підвищення обсягу коштів, які інвестори готові безпосередньо вкласти у комерційну нерухомість».

Найвище зростання обсягу інвестицій в 1-му півріччі зафіксовано в Північній та Південній Америці: показник у цьому регіоні збільшився на 43% до аналогічного періоду минулого року до 128 млрд дол. Основний внесок у цю динаміку, як і раніше, зробили США, проте 2-му кварталі в лідери також вийшли Мексика та Бразилія. У цих двох країнах низка портфельних угод у секторах індустріальної та торгової нерухомості зумовила зростання обсягів транзакцій у 1-му півріччі до рівня, що значно перевищує показник країн за весь 2013 рік.

Європейський ринок не сильно відстає: у 1-му півріччі 2014 року обсяг угод у регіоні EMEA збільшився на 34% до 111 млрд дол., у тому числі значне зростання було зафіксовано у 2-му кварталі – на 50%. Збільшення показника підтримується зростанням на ключових ринках: Південна Європа, країни Бенілюкс, Центральна та Східна Європа – у всіх цих регіонах підвищення у минулому півріччі становило понад 50% до аналогічного періоду минулого року. Позитивна динаміка спостерігається й у інших регіонах Європи. Так, на ключових європейських ринках, як-от Великобританія, Франція та Німеччина, обсяги транзакцій за перші шість місяців зросли на 30%.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні спостерігається збільшення інвестиційної активності після відносно низького показника початку року. У 2-му кварталі обсяг угод склав 32 млрд дол., що перебуває на торішньому рівні, як наслідок, загалом за півріччя інвестиції знизилися лише на 8% порівняно з 2013 роком до 55 млрд дол. Останнім часом найвища активність спостерігалася у Японії, однак у 2-му кварталі інвестори стримали свої апетити. В Австралії обсяги транзакцій «витягла» одна велика угода щодо приватизації за участю інвестиційного фонду. У Китаї та Південній Кореї обсяг транзакцій зріс після слабкого 1-го кварталу.

«За останні кілька років ми стали свідками цілого ряду гучних угод за участю капіталу з економік, що розвиваються. Однак, якщо виділяти найважливіший фактор зростання обсягів транзакцій, то це буде підвищення рівня прямих вкладень у нерухомість з боку традиційних джерел капіталу, таких як пенсійні фонди та приватні інвестиції. Процентні ставки за довгостроковими та короткостроковими кредитами по всьому світу залишаються на низькому рівні; в цих умовах ринок прямих інвестицій у нерухомість продовжує залучати капітал», - говорить Девід Грін-Морган, директор відділу досліджень світових фінансових ринків та інвестицій компанії JLL.

За матеріалами UBR.