25-06-2010

Шість поширених помилок покупця житла

будинок продано

Люди часто потрапляють у владу ілюзій, але в комерційних відносинах помилки обходяться дуже дорого. Для бажаючих купити нерухомість надзвичайно важливо мати надійну інформацію про стан відповідного ринку.

У цій статті ми знайомимо читачів з думкою експертів видання «Власник» про найпоширеніші ілюзії щодо ринку житла.

Отже, ілюзія перша: ринок припинив своє існування

Абсолютним лідером серед ілюзій сьогодні вважається думка про повну стагнацію над ринком житла, тобто. про практичну відсутність угод із нерухомістю. Однак переважна більшість опитаних експертів відзначила цілком відчутне пожвавлення ринку в останні кілька місяців. Вочевидь, зазначений зростання продажів різних компаній дуже різний, але суть полягає у важливому наявності ринкового пожвавлення.

Друга помилка: житло майже задарма

Ця ілюзія має своїм джерелом першу оману. Покупець впевнений у тому, що без попиту на житло останнє можна придбати з величезною знижкою аж до 50% первісної вартості і навіть більше.

Зауважимо, що це масове оману створило великі неприємності продавцям, т.к. вони, здебільшого, погоджуються чекати невизначений час, ніж продати свою нерухомість за безцінь. Власники житла високого класу навіть знімають свої лоти з торгів, щоб не зазнавати значних збитків за низькою ціною.

На вторинному ринку житла ситуація дещо інша. На думку експертів, вартість нерухомості тут визначається тим, наскільки швидко продавець бажає продати нерухомість. Продавці, які мають можливість і бажання почекати, як правило, не схильні робити великих знижок і опускати ціну помітно нижче за середньоринковий рівень. В умовах економічної стабілізації, що намітилася, сьогодні навряд чи варто розраховувати на 30-відсоткову знижку, якщо йдеться про хорошу і юридично чисту квартиру.

А я зачекаю

Це третя ілюзія, характерна покупців елітних квартир. Такі люди часто абсолютно безпідставно сподіваються на те, що інших покупців на обрану квартиру в перспективі не передбачається, і угода при цьому відкладається на тривалий час.

Так ось, зайва самовпевненість у цьому сенсі загрожує втратою дуже гарного варіанту покупки житла. Такий підхід покупця часто спостерігається над ринком.

Навіть попередження брокера про зацікавленість даним об'єктом інших потенційних покупців, при цьому, не враховується. Наш покупець упевнений, що брокер блефує і намагається провести угоду, переслідуючи свої корисливі цілі. В результаті дуже пристойну нерухомість набуває більш гнучкий клієнт.

Наступна ходова помилка - це думка про фактичний розвал ринку

Впевненість у фактичної кончини ринку нерухомість також властива деякій частині покупців. Сьогодні і справді є безліч зупинених будівництв, проте великі і надійні забудовники все ж таки вишукують можливості для завершення розпочатого будівництва.

Серйозні забудовники швидко пристосувалися до умов виживання у кризовий час. Такі компанії і сьогодні продовжують будівництво та зберігають привабливість своїх об'єктів для потенційних покупців. Найближчим часом на ринку очікується реалізація та інших привабливих проектів. Тому чутки про передчасну смерть первинного ринку житла слід розцінювати як неспроможні і не відповідні дійсної ситуації.

Міф про жадібність забудовників

Схильні до цієї помилки слід враховувати, що у вартість житла входить також і безліч обтяжень, що накладаються місцевою адміністрацією, податковими органами та іншими організаціями.

Сюди входять: вартість ліцензій, різні збори, плата за оформлення безлічі дозволів тощо. Загальна кількість таких обтяжень для одного об'єкта може сягати 150.

Крім всього перерахованого, забудовник утримує офіс, виплачує співробітникам зарплату, несе витрати на рекламу, що також додається до вартості квадратного метра.

Міф про продаж за собівартістю

Слід враховувати також, що жоден розумний забудовник не продаватиме збудований об'єкт за його собівартістю, адже отримання прибутку є обов'язковою умовою ефективного бізнесу. Інакше бізнес просто не має сенсу.

Таким чином, на думку експертів, сьогодні в новобудовах Москви вартість квадратного метра не може бути меншою за 80 000 рублів, і це обумовлено зовсім не жадібністю будівельників.

Підготував: Олександр Бєлов