09-08-2013

Нові вимоги реєстрації нерухомості в Україні та її наслідки

печатка

В даний час, придбати новий об'єкт нерухомості, у бажаючих не бракує. Але оскільки набув чинності новий порядок реєстрації нерухомості, від 1 січня 2013 року, у нотаріусів роботи побільшало. Усі без винятку угоди, пов'язані з нерухомістю за останні 2,5 роки, були внесені до реєстру "Укрдержреєстру", в автоматичному режимі. Іншим доведеться ще довести, що квадратні метри належать саме власнику нерухомості. Для цього є два вірні способи: звернутися до цієї структури і потім до нотаріуса, або все зробити у зворотному порядку. Тоді нотаріус сам займатиметься збором усієї необхідної документації. Але нотаріуси не поспішають обзавестися зайвою роботою і повертають усіх знову до "Укрдержреєстру". А оскільки в містах налічують не більше одного підрозділу, то кількість людей у ​​чергах лякає.

На думку юристів, ця ситуація може тривати близько року. Саме такий термін буде потрібний для того, щоб база "Укрдержреєстр" наповнилася. А зараз же нотаріуси легко перестраховуються і надсилають клієнтів за додатковою документацією в БТІ або Держреєстр. Іноді можливе звернення до брокерів, оминаючи Держреєстр, але такі ситуації досить обмежені, наприклад, у разі продажу квартири після первинної приватизації, у складніших випадках обійтися без цієї структури неможливо.

Наразі розцінки за оформлення договору про купівлю продажу значно зросли, якщо до 2013 року можна було вкластися у вартість 1000 грн., то зараз це коштуватиме втричі дорожче.

Вся сума, включаючи держмито, сума за витяг з реєстру, за здійснення операцій коштуватиме 546 грн., а решта суми піде на праці нотаріуса.

За вартістю послуг нотаріуси не говорять нічого зрозумілого, мовляв, якщо дорого, звертайтесь до державних нотаріальних контор. Ті, у свою чергу, мають велику завантаженість спадковими справами, і пропонують почекати досить тривалий термін або повертають потенційних клієнтів до приватних працівників.

Для тих, хто потребує більш повної інформації в цьому напрямку, є можливість звернутися за консультацією по телефону гарячої лінії.

Підготував: Олександр Бєлов