08-08-2016

Інвестицій можна не чекати: українська конкурентоспроможність на передостанньому місці

люди на тлі будівель

Згідно з нещодавно оприлюдненими даними міжнародної дослідно-аналітичної структури Міжнародний інститут розвитку менеджменту (IMD) Україна в рейтингу конкурентоспроможності 57 країн світу опинилася на передостанньому місці. Наша країна набрала трохи більше 40 балів із 100 можливих. Лідерами за показниками конкурентоспроможності залишаються США (100 балів), Гонконг (98 балів), Сінгапур (96 балів). Також найвищі показники мають скандинавські країни.

Важко заперечувати висновки Міжнародного інституту, оскільки деструктивні тенденції 2009 року в економіці України справді є. Стагфляційні процеси, негативний платіжний баланс, зростання державного боргу, політична нестабільність та малозрозуміла діяльність Національного банку стали тими негативними чинниками, які відкинули Україну до кінця рейтингу.

Методику оцінювання конкурентоспроможності економіки країн представлено досить об'єктивно. Сума балів визначається виходячи з оцінювання економіки країни за 329 показниками, об'єднаними у 4 групи. У першій групі показників «Інфраструктура» аналітики оцінюють основну, технологічну та наукову інфраструктуру країни, а також сфери охорони здоров'я, освіти та охорони навколишнього середовища. Структурні проблеми у всіх зазначених галузях для нашої країни мають глибоке коріння, тому низькі показники України не викликають подиву.

Наступна група показників "Ефективність уряду" також значно знизилася порівняно з рейтингом 2008 року. Показники державної політики, податкової системи та особливо нормативної бази підприємницької діяльності надзвичайно низькі. Проблематичність ведення підприємницької діяльності в умовах вітчизняного законодавства окремо наголошена в ході додаткового експертного опитування.

Незначно, але також знизилися бали України за групою показників "Макроекономічні показники". Українська мікроекономіка, імпортно-експортні операції, обсяг іноземних інвестицій, цінова політика держави, порівняно з 2008 роком, трохи впали.

У той же час, група показників «Ефективність бізнесу» демонструє значну негативну динаміку. Показники виробничої ефективності, ситуації ринку праці, якості менеджменту істотно знизилися. Висока енергоємність української економіки та різке падіння продуктивності у 2009 році стали основними факторами, які негативно вплинули на динаміку показників.

Таким чином, внутрішні показники економічної конкурентоспроможності України значно впали на тлі лише невеликого зниження зовнішніх показників. Отже, очікувати на приплив інвестицій у країну на даний момент не доводиться. Перекласти всю відповідальність уряду за таку похмуру ситуацію в економіці було б некоректно, оскільки падіння більшості рейтингових показників України спостерігалося ще до кризи.

Автор: Олександр Бєлов