08-02-2016

Оренда квартири: 2 головні помилки орендаря

житлові будинки

Оренда квартири стала буквально панацеєю від нездатності сплатити за власне житло для молодих сімей. Але не відстає у популярності і така сфера застосування тимчасового житла, як туристична чи ділова. Орендний бізнес сьогодні – один із найперспективніших та багатообіцяючих видів діяльності. Терміни окупності вкладень у нього зростають із небувалою швидкістю. Умови оренди розвиваються та вдосконалюються. А помилки орендарі роблять ті самі. Та й шахраї, кількість яких зростає в геометричній прогресії, не втомлюються цим скористатися.

Перша та основна з типових помилок квартиронаймача – недбале ставлення до документів. Перевірити відповідність даних у паспорті власника квартири та в орендному договорі – потрібно обов'язково. Так само необхідно вимагати оригінал документа, що підтверджує факт володіння конкретною нерухомістю саме цією людиною. Здавалося б, очевидна обережність. Дивно, але саме її недогляд дозволяє шахраям провертати понад 40 махінацій на кожну сотню успішних випадків обману.

Друга відома помилка орендаря – надмірна довіра орендодавцю. Яким би милим не був господар квартири, яким би зговірливим він не виявився, — він залишається чужою людиною. Який має на меті свої цілі. Дуже часто йдуть урозріз із устремліннями мешканця. Не треба вірити на слово тому, що поламану тумбочку і холодильник, що не працює, він запам'ятає. Квартиру треба уважно оглянути, та в описі вказати всі виявлені дефекти. Бажано виконувати обидві операції у присутності господаря. Ті, кому незручно так відверто показувати свою обережність, можуть послатися на сумний досвід друзів, родичів, колег чи власний. Нехай це обман, але допоможе уникнути «холодної війни» з власником квартири.

Автор: Олександр Бєлов