07-06-2017

Як здійснити обмін квартир з доплатою

рукостискання після підписання договору

Для того щоб не стати жертвою шахраїв у процесі обміну квартири з доплатою, покупцеві слід не тільки звернутися за професійною допомогою до адвокатів та ріелторів, але й дотримуватися багатьох важливих правил.

Підібравши найбільш підходящий варіант для укладання угоди (робити це слід спільно з ріелторською конторою), вам необхідно обов'язково організувати зустріч з власником і уважно оглянути житло, що вас залучило.

У тому випадку, якщо у вас не виникло жодних претензій і ви твердо вирішили зайнятися обміном, настає черга проведення перевірки того, наскільки «чистою» у правовому відношенні є квартира та які її споживчі характеристики.

Для цього не полінуйтеся звернутися до домоуправління, паспортного відділення та БТІ для отримання документації на нерухомість, щоб вивчити їх разом з адвокатом та впевнитись у справжності.

Не варто довіряти в цьому відношенні другій стороні, що бере участь у угоді: якщо контрагент вже має дані документи, не завадить взяти їх особисто, оскільки зловмисникам сьогодні нічого не варто підробити будь-які.

Крім цього, не завадить і знайомство з контрагентом за допомогою пробивання всіляких баз даних, щоб переконатися в його чистоті перед законом і відсутності судимості: завжди потрібно знати, з ким ви маєте справу, і нехай це будуть люди порядні, від яких не доведеться чекати каверзи.

Обов'язково зустрініться з сусідами вашого потенційного житла, уточніть у них, чи квартира не піддавалася пожежам, потопам, не вважайте за працю ознайомитися з її докладною історією і перевірити по базах.

Останнє потрібно для того, щоб упевнитися у відсутності законних претендентів на житло, у тому числі неповнолітніх та можливих прописаних у ньому мешканців, які можуть перебувати в ув'язненні, на військовій службі або вважатися зниклими безвісти. За наявності подібних нюансів від укладання угоди рекомендується відмовитись.

Незайвими стануть також консультації фахівців-будівельників, які зможуть кваліфіковано висловитись щодо споживчих якостей житлового приміщення.

Крім того, має бути проведена експертна оцінка для купівлі-продажу, яка виконується професійними оцінювачами та допомагає встановити точну вартість кожного із задіяних в обміні об'єктів.

Оформляти договір можна лише після скрупульозної перевірки всієї отриманої інформації та збору пакета документів. Оформити угоду бажано письмово, завіривши нотаріально та вказавши суму доплати, порядок розрахунків, строки обміну та їх черговість.

Автор: Олександр Бєлов