07-04-2014

Як зняти квартиру та заощадити?

світанок

Оренда житлоплощі нині дуже поширений вид «даху над головою». Дуже багатьом з нас через певні життєві обставини необхідно орендувати квартиру на певний термін.

Якщо легально орендувати квартиру у великому місті через спеціалізоване агентство нерухомості, то доведеться викласти велику суму грошей. Ця сума складатиметься з трьох частин, але в цю суму можуть входити і комунальні платежі, оплата внутрішньобудинкового обслуговування.

Отже, під час укладання договору оренди квартири визначений термін, вноситись заставу. Ці кошти є гарантом добрих відносин між сторонами. Ця сума може бути використана орендодавцем як оплата за останній місяць оренди, за умови, що всі пункти договору орендар виконав і не завдав майну власника жодної матеріальної шкоди. Також такий платіж забезпечує додаткову надійність угоди про оренду, підтверджує, що умови та терміни будуть дотримані. Оплата цих коштів гарантує порядність орендодавця, який дотримуватиметься договору і не виганятиме своїх квартирантів достроково, а ще гірше в розпал зими.

Якщо виникає ситуація, в якій орендодавцю необхідно достроково припинити договір оренди, то сума застави повертається клієнту і відповідно до договору оплачується неустойка.

У договорі, який підписують сторони, обговорюються усі статті видатків. У тому числі й комунальні платежі, оплата телефону, інтернету. Найчастіше, як показує практика, ці платежі роблять орендарі. А ось кошти на утримання внутрішньобудинкового обладнання, вахтера та ліфта можуть бути оплачені й орендодавцем. Це питання вирішується сторонами під час укладання договору. Також якщо в період проживання орендар зробив у квартирі якийсь ремонт, наприклад - поміняв сантехніку, то сумлінний орендодавець може відняти суму витрат з орендної плати. Це може бути закріплено у договорі, а може вирішуватись в індивідуальному порядку сторонами.

До суми власне орендної плати за житло додасться ще сума в середньому від 1,5 до 3 тисяч гривень залежно від квадратних метрів житлоплощі.

Дуже шкода завжди платити суму комісійному агентству за надані послуги. Ця сума зазвичай становить 50% суми угоди. Аксіома дій у цьому випадку така: якщо звернулися до агентства для підбору квартири в оренду, то доведеться платити. Зекономити можна було, бігаючи містом у пошуках варіантів, та підписуючи договір, який знайшли самостійно на одному із сайтів юридичної тематики. Питання про знижку на оплату послуг посередника може розглядатися у разі, якщо вже перший варіант «припав до душі».

У таких видах угод агенти по роботі з нерухомістю розстрочок оплати своїх послуг не допускають, тому що на практиці бувають несумлінні клієнти, які отримавши послугу, відмовляються платити. У такому разі кошти стягуватимуться в судовому порядку, це тяганина і витрата часу агента.

Можна економити кошти та шукати житло самому, але в місті, якого не знаєш, і в криміналізованому суспільстві можна зняти квартиру, в якій замість затишку та порядку буде відсутність меблів, голі стіни та інші сюрпризи. Якщо планується проживання із сім'єю в Одесі, то краще довірити пошук професіоналам з агенції нашої нерухомості, які допоможуть зняти квартиру. Тим більше що за сумлінної співпраці може бути подальший супровід угод агентством та надання знижок.

Підготував: Олександр Бєлов