07-08-2018

Що варто взяти до уваги при оренді житла

ключі та гроші в руках

Кожен орендар повинен знати, що зняти житло без застави не вийде і під час підписання договору оренди складається акт прийому-передачі имущества.

Заставу

На ринку оренди нерухомості надійно зміцнилося правило трьох сум. Власники квартир, що здаються в оренду, не хочуть здавати житло без застави.

Запорука на сьогоднішній день це єдина дійсна страховка та гарантія. Застава - це сума, з якої власник зможе відновити втрачене майно або зробити ремонт, який виник з вини квартиронаймача. А також отримати компенсацію, якщо раптом квартиронаймач з'їде, не попередивши про це наперед.

Акт прийому-передачі

Акт прийому-передачі майна під час укладання договору – щонайменше важливий документ. Опис майна в майбутньому зможе регулювати розбіжності сторін, що виникли.

Якщо в описі зазначено, що пральна машина Zanussi 1987 року випуску, відповідно, власник не буде стверджувати, що стояла більш сучасна пральна машина. Якщо на момент передачі квартири щось не працювало або цього не було, власник не вимагатиме встановити чи відремонтувати. Або навпаки, стояв робітник хай і не новий холодильник, а тепер його немає, і квартиронаймач стверджує, що його викинули так, як він не працював.

Опис майна – це чіткий опис меблів, техніки, стану квартири. Акт прийому-передачі майна складається під час підписання договору, а під час розірвання чи закінчення терміну дії договору – акт повернення майна.

Відповідно до цих документів орендар повертає житло та майно власнику житла. Якщо все цілістю та безпекою, як зазначено в акті прийому-передачі, то власник повертає заставу орендарю.

Ми лише люди, щось можемо забути. Тому, щоб уникнути конфліктів, чітко прописуйте дані про майно та стан житла під час підписання договору, які завжди освіжать нашу пам'ять.

Зі зразком договору оренди квартири та актом прийому-передачі можна ознайомитись на цьому сайті.

Підготував: Олександр Бєлов