05-06-2013

Здоровий офіс – запорука успішності компанії

Здоровий офіс

Чи замислювалися ви колись, наскільки здоровий ваш робочий спосіб життя в офісі? Зазвичай ми згадуємо про це тільки тоді, коли в тіло починає давати збої, і ми розуміємо, що впоратися з проблемами без допомоги лікаря вже не можна. А враховуючи сучасний ритм життя в офісах та офісну культуру з безкоштовними печивами та річками кави, проблеми виникають все частіше. Є два типи офісних працівників: ті, хто працює з ранку до самої ночі, і ті, що роботою особливо не перевантажені, але змушені сидіти в офісі від і до на безкоштовних калорійних продуктах.

У результаті проблеми зі станом здоров'ям виникають у всіх, просто різні причини. А хворий працівник – не дуже продуктивний працівник. Тому здоровий офіс є запорукою успішної компанії та підтримка підлеглих у нормальному функціональному стані має бути одним із основних пріоритетів керівництва.

Здорове оточення

Досить складно будувати навколо себе здоровий простір, коли ти ділиш невелике офісне приміщення з іншими співробітниками або працюєш у величезному OpenOffice. Але якщо ти будуєш свою власну компанію і вирішили переїхати в новий офіс, є всі шанси зробити все правильно!

  1. Зелені рослини.
    Рослини в горщиках не лише прикрашають офісне приміщення, а й допомагають зняти стрес. Так що маленький літній сад в одному з куточків офісу не така вже й погана ідея.
  2. Природні освітлення.
    Природне освітлення офісу є важливим фактором для продуктивної роботи та здоров'я людини. Він менше втомлює зір і допомагає працювати організму відповідно до його природних біоритмів.
  3. Офісні столи.
    Усі добре знають про робочі столи, які дозволяють працювати стоячи. Сидяча робота біля комп'ютера однозначно не додає здоров'я. Швидше вона додає проблем зі спиною, руками, шиєю, плюс до цього ще й головний біль та проблеми із зором. Зміна позиції сидіння за столом та можливість трохи розім'ятися додає енергії та зменшує проблеми зі здоров'ям. Тому якщо у вас є можливість придбати столи-трансформери та гарні стільці, не заощаджуйте на цьому! Тим більше, що рішення зі столами коштують явно дешевше, ніж вирішення проблем зі здоров'ям ваших співробітників.
  4. Корисні «офісні снеки».
    Замість звичних печінок та цукерок в офісній кухні повинні стояти таці з фруктами та овочами. А сухофрукти, зелений чай та горіхи складуть їм «відмінну компанію». "Використання" йогуртів та інших кисломолочних продуктів також вітається. Перераховані вище продукти допоможуть працівникам підтримати високий рівень продуктивності праці.
  5. Міра у всьому.
    Що б Ви не робили, завжди знайте міру. Бажання підтримувати здоровий спосіб життя не повинно перетворюватися на драконівські правила. Часом працівникам можна розслабитися, випити каву з солодкою або баночку пива після напруженого робочого дня. Окрема кімната з комфортабельним диваном не буде зайвою.
  6. Пообідній відпочинок.
    Багато досліджень показали, що людина після обіднього відпочинку працює продуктивніше. Я в жодному разі не агітую за п'ятигодинну сієсту — однієї години буде цілком достатньо для відпочинку та відновлення сил. І це також, до речі, доведено численними дослідженнями.
  7. Відпочинок.
    Короткі перерви до 15 хвилин для того, щоб встати з-за столу і дати відпочити своїм очам від комп'ютера, і розім'яти тіло, що затекло, — ще один хороший спосіб підтримувати «офісне здоров'я». Ця перерва дасть можливість мозку перейти з поточних завдань і трохи відпочити. Не дарма у школі та університетах є перерви між уроками. Можливо, комусь із ваших співробітників спаде на думку блискуча ідея щодо вирішення чергової проблеми на баскетбольному майданчику!
  8. Велосипеди.
    Виділіть спеціальне місце для велосипедів. Навіть якщо хоч кілька співробітників мають таке хобі, добре було б знайти місце для стоянки їхніх велосипедів. Можливо, саме їхній приклад у майбутньому стане заразливим і згодом місця на стоянці автомобілів звільняться повністю.
  9. Заняття спортом.
    Влаштовуйте хоча б один раз на тиждень заняття різними видами спорту.
  10. Домашні улюбленці на роботі
    Собаки та кішки добре допомагають знімати стрес. Якщо не можна завести офісного улюбленця, то можна виділити день на тижні і дозволити співробітникам наводити своїх улюбленців. Однак при цьому слід домовитися про черговість, інакше ваш офіс ризикує перетворитися на зоопарк.

Одна з великих українських компаній оплачує своїм співробітникам та членам їхньої родини абонементи у спортивний клуб. В інший один ініціативний співробітник написав записку зі словами «Місце для фруктів та овочів» і поклав її в одну із страв, у якій лежали офісні печінки. Наступного дня там з'явилися яблука та банани.

І приклад із ближнього зарубіжжя – в одному з великих польських медіа-холдингів у п'ятницю – день домашніх улюбленців.

За матеріалами Екоблог