04-02-2016

Продаж квартири під магазин чи офіс

квартира під офіс

Багато власників житла, розташованого на перших поверхах, продають його різним компаніям чи підприємцям. Після продажі у них виникають офісні приміщення, торгові точки або інші заклади комерційної спрямованості. Однак, щоб це сталося, нерухомість має змінити статус на нежитлову.

Усі основні норми щодо нежитлової нерухомості у звичайних багатоповерхівках можна знайти у Житловому Кодексі. Перехід нерухомого майна до нежитлового фонду насамперед можливий під час створення окремого входу. Важливо, щоб вхід не був пов'язаний із проходом для звичайних мешканців будинку. Змінити статус на нежитлову можна тільки у цілої квартири. Частками зробити це неможливо. У квартирі ніхто не повинен проживати та бути зареєстрованим. Нерухомість, яка не перебуває у власності, не може бути продана. Більше того, під час перебування прибудинкової території у спільній власності знадобиться рішення зборів мешканців про можливість створення входу до нежитлового приміщення. Якщо поверхом нижче знаходиться житлове приміщення, змінити категорію нерухомого майна буде неможливо. Крім того, нерухомість не може бути заарештованою або виступати як застава на момент продажу.

Безпосередньо перед продажем квартири важливо мати всі необхідні документи. Найбільш важливим є рішення щодо можливості зміни категорії нерухомості на нежитлову. Щоб його отримати, потрібно підтвердити права на власність та написати відповідну заяву. Потрібно мати поверховий план багатоквартирного будинку та техпаспорт квартири, який вважається дійсним три роки.

Крім цих документів, потрібно підготувати проект, за яким виконуватиметься перепланування нерухомості. Його має оформити сертифікована проектна організація. Проект також слід узгоджувати з різними контролюючими організаціями.

Зі зібраними документами на сьогоднішній день простіше працювати за допомогою багатофункціональних муніципальних центрів. Згідно з чинним регламентом, заява має розглядатися якнайбільше півтора місяці. Відповісти чиновники мають за контактами, зазначеними під час подання заяви.

Зазвичай переведення нерухомості в нежитлову категорію проходить довго, і буває простіше продати житло разом із усіма документами, залишивши вирішення юридичних питань новому власнику.

Автор: Олександр Бєлов