04-06-2013

Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість України у 2013 році

Загальний обсяг вторинного інвестування на ринку комерційної нерухомості в Україні за підсумками 2013 року може становити від $300 до $450 млн, тоді як у 2012 році цей показник становив близько $410 млн, що перевищує щорічний обсяг інвестиційних угод, зареєстрованих у країні у 2008-2011 роках.

Як повідомляється в огляді ринку комерційної нерухомості в Україні за перший квартал 2013 року, підготовлений компанією DTZ (Київ), найбільш привабливими для вторинного інвестування в Україні залишаються якісні об'єкти торгівельної та офісної нерухомості, розташовані у Києві та деяких інших великих містах країни.

За даними компанії, у першому кварталі 2013 року було кілька операцій злиття та поглинання на українському ринку комерційної нерухомості. Проте, за оцінками компанії, загальний обсяг вторинного інвестування в сектор протягом періоду становив лише близько $4 млн: українська компанія придбала для власних потреб офісну будівлю площею близько 1 тис. кв. м, розташований в історичному центрі Києва.

У компанії також повідомляють, що у першому кварталі 2013 року було продано міноритарну частку у великому девелоперському проекті, розташованому в Західній Україні. Компанія DTZ бере участь безпосередньо в угоді і поки не уповноважена розголошувати її подробиці.

Згідно з оглядом, однією з найсерйозніших проблем залишається сприйняття України як високоризикового ринку, яке посилилося у другій половині 2012 року і залишалося без змін у першому кварталі 2013 року.

Компанія DTZ очікує, що у секторі комерційної нерухомості в Україні спостерігатиметься подальше скорочення обсягів кредитування. Ситуація може дещо покращитись ближче до кінця 2013 року або у 2014 році залежно від загальної економічної та інституційної ситуації в Україні, а також світової динаміки.

У першому кварталі 2013 року, як і протягом 2012 року, найбільш активними на вторинному інвестиційному ринку в сегменті комерційної нерухомості в Україні залишалися українські компанії та приватні інвестори із достатнім готівковим обсягом вільних фінансових ресурсів. Вони виявляли інтерес до придбання якісних об'єктів нерухомості, що оперують, у Києві та в інших містах-мільйонниках вартістю до $50 млн. При цьому попит на придбання дорожчих активів залишається відносно невисоким.

У першому кварталі 2013 року ми спостерігали зростання активності російських інвесторів на українському ринку нерухомості. Водночас європейські інвестори продовжували виявляти стриманий інтерес до можливостей придбання активів у сегменті комерційної нерухомості в країні, що пов'язано як із загальним сприйняттям економічної ситуації та політичних ризиків в Україні, так і з фінансовими труднощами на європейських ринках», — йдеться в огляді.

Ставки прибутковості у січні-березні 2013 року у всіх сегментах ринку комерційної нерухомості у Києві залишалися незмінними порівняно з показниками наприкінці 2012 року.

За оцінками DTZ, початкова ставка прибутковості найбільш якісних об'єктів у всіх сегментах ринку нерухомості в Києві за підсумками 2013 року не зміниться, однак у першому півріччі цей показник може навіть дещо підвищитися. При цьому у довгостроковій перспективі існує потенціал для значного зниження поточних порівняно високих ставок доходності на об'єкти нерухомості.

Як повідомлялося з посиланням на DTZ, в Україні в першому півріччі 2012 року на ринку комерційної нерухомості не було укладено жодної вторинної інвестиційної угоди, тоді як у другій половині 2012 року загальний обсяг вторинного інвестування становив близько $409 млн, перевищивши цим показник за весь 2011 рік.

За матеріалами www.companion.ua.