03-06-2014

Тиха квартира

тиха квартира

В наш час нерідким явищем вважається погана звукоізоляція у щойно збудованих будинках. Цьому є чимало пояснень. Також існує багато варіантів перевірки, наскільки тихим та затишним буде нове житло.

Фахівці стверджують, що ступінь звукоізоляції необов'язково залежатиме від типу споруди, чи це панельний будинок, чи цегляний. Не всі панельні будинки відрізняються низьким ступенем звукоізоляції. В даному випадку все залежить від матеріалу, точніше від його якості та товщини. Сучасне виробництво налагоджено на мінімізацію своїх витрат, а це спричиняє неприємні наслідки в майбутньому. Конструктивні особливості будинку також безпосередньо впливають на рівень шуму в новій квартирі.

Шуми, від яких люди намагаються сховатися, бувають різними. Таким чином, стороннім шумам з вулиці добре перешкоджають монолітні стіни та перегородки. Ну а якщо йдеться про внутрішні роботи, то з такими плитами чутимуть ремонт усі мешканці. Якщо перегородки споруджені з цегли або пінобетону, то можна говорити з точністю навпаки. Тобто побутовим шумам буде легше проникнути у ваше житло, проте ремонт сусідів буде не так чутний, як у попередньому випадку.

На перший погляд може здатися, що квартиру з гарною звукоізоляцією знайти не так вже й складно. Перше, на що звертається увага в таких випадках – це товщина стін та перегородок. Відповідно до загальнобудівельних норм, товщина перекриттів має бути не меншою, ніж 160 міліметрів, а міжкімнатні перегородки не повинні бути тоншими, ніж 100-150 мм. До того ж, ще існують вимоги до матеріалів для перегородок. Вони мають бути виконані з цегли, керамзитобетону або пінобетону. Якщо ці нормативи витримані, то турбуватися про тишу не варто.

Тільки на перший погляд все видається настільки простим. Насправді, навіть товсті стіни і перегородки здатні добре пропускати шум, що проходить по конструкції. З цього випливає, що важливим моментом є не тільки товщина стін, а й матеріал, що лежить у їх основі.

Якість виконаних робіт зі зведення споруди багато в чому впливає на звукоізоляцію будинку. У процесі будівництва, за невитриманих норм, можуть утворюватися небажані зазори і тріщини як на площині, так і на стику плит. А ці «недоробки» насамперед пропускатимуть більше шуму, ніж потрібно. Щоб уникнути подібних конфузів, всі щілини та стики заповнюються спеціальним складом, а також оштукатурюються, в обов'язковому порядку з обох боків. У новобудовах часто не витримуються такі норми. Перевірити це можна двома способами – запросити професійного будівельника або самим у деяких місцях розкрити шар штукатурки.

Найчастіше причиною низької звукоізоляції є результати внутрішніх робіт, а саме зведення міжкімнатних перегородок. Багато будівельників не дотримуються рекомендацій виробника щодо монтажу та експлуатації матеріалів. Наприклад, в пустотілих блоках часто роблять отвори по розетки або вимикачі, порушуючи при цьому цілісність блоків і тим самим зменшуючи ступінь звукоізоляції даної перегородки. Це стосується і прокладання прихованої електропроводки.

Нерідко самі мешканці влаштовують собі шумовий дискомфорт, заощаджуючи на оздоблювальних матеріалах. Часто люди, щоб не втрачати зайві міліметри кімнати, не прокладають звукоізолюючу підкладку під покриття для підлоги, тим самим прирікаючи себе на муки, викликані шумом від сусідів.

Вибираючи тиху квартиру, необхідно звернути увагу на такі моменти:

  • товщина стін та перегородок;
  • який матеріал лежить в основі стін;
  • якість загортання швів;
  • наявність плаваючої статі;
  • робити перепланування, відповідно до норм та правил.

Підготував: Олександр Бєлов