29-12-2014

Що чекає ціни на нерухомість на початку 2015 року

ціни на нерухомість

Кожного з тих, хто поки зайняв вичікувальну позицію і не поспішає купувати нерухомість зараз, чекаючи на якусь стабілізацію ситуації, цікавить одне питання - як поведуться ціни на нерухомість після Нового року і чого можна чекати від першого кварталу 2015 року.

Що буде з цінами на житло на початку 2015 року

У грудні зростання вартості житла відзначалося дуже незначне і пов'язано це з кількома факторами. Перший – це сезонна складова і те, що квартири на цей час завжди продаються погано. Ось тут www.lun.ua/продаж-квартир-одеса на прикладі Одеси дуже добре видно, що пропозицій на ринку дуже багато і підвищувати ціну продавцям зараз просто не має сенсу. Другий фактор відноситься виключно до ринку первинного житла, на якому в цей час завжди проводяться різноманітні передноворічні розпродажі та акції від забудовників.

Але січень 2015 року, без сумніву, принесе нове підвищення цін, які зростатимуть доти, доки курс гривні не стабілізується і не припинить своє падіння. Зростання вартості нерухомості буде плавним та пропорційним зростанню курсу долара. Також на ціну за квадратний метр певною мірою впливатиме зростаючий рівень інфляції, подорожчання кредитів та підвищення цін на будівельні матеріали.

Якщо подій продовжать розвиватися за нинішнім сценарієм, то лише за перший квартал 2015 року вартість нерухомості може зрости щонайменше на 10–15 відсотків, і це далеко не межа.

Потрібно набратися терпіння

Очікуване подальше зростання цін не варто розглядати як привід для того, щоб купувати житло зараз, адже ситуація ще може змінитися.

Дуже багато хто порівнює нинішню кризу з тим, що сталася у 2008–2009 роках, але це порівняння не зовсім справедливе, адже причини кризи тоді й зараз зовсім різні. У 2008 році економічна криза була глобальною і торкнулася не лише України, а й практично всіх країн Європи, а також Америки. Нині ж ми спостерігаємо кризу внутрішню, пов'язану із загостреною політичною ситуацією, військовими діями на сході країни та значною внутрішньою міграцією.

Саме тоді, коли ці три основні перераховані вище фактори прийдуть у якийсь рівноважний стан, і очікується стабілізація ситуації на ринку житла. А зараз варто набратися терпіння, стежити за подальшим розвитком подій та по можливості зберігати холоднокровність, не роблячи необдуманих дій.

Автор: Олександр Бєлов