04-11-2012

Порівняльний аналіз цін на нерухомість в Україні та в Європі

ціни на нерухомість

У будь-якій країні планети рівень життя визначається розвитком економіки, ефективністю управління та податковою системою.

На тлі погіршення економічного розвитку по всьому світу, прибутковість ринку комерційної нерухомості, порівняно зі столицями Європи, залишається досить високою: 11-12,5%, що становить приблизно 1,27 млн ​​кв.м. офісні площі. Але незважаючи на це, ринок комерційної нерухомості у Києві не насичений пропозицією (порівняно з ринками столиць Східної та Центральної Європи). Динаміка цін визначалася швидким зростанням до 2008 р. та повільним зниженням цін до 2 разів надалі (станом на 04.2012 р.)

Ціни на житлову нерухомість в Україні різко зросли з 2005 до 2008 р. за рахунок іпотечного кредитування. Проте на тлі кризи 2008 р. ціни стали знижуватися і досягли рівня 2006. Найвищі показники зниження цін були зафіксовані на ринку дешевого житла (через відсутність іпотечного кредитування) та на ринку елітного житла (у зв'язку з падінням прибутку підприємств); Ціни на житло середнього класу характеризуються останнім часом відносною стабільністю.

За прогнозами аналітиків, ціни на нерухомість і далі знижуватимуться через повільне зростання доходів населення та високі кредитні ставки. Як додатковий фактор, що сприяє зниженню цін на ринку нерухомості, розглядається можливість зміни курсу гривні до долара (результат боргової кризи в країнах Євросоюзу) та скорочення економічного зростання країн, що розвиваються. Завдяки низькому рівню ліквідності банків (що викликано фіксованим курсом гривні до долара США) вартість іпотечних кредитів також залишиться дуже низькою. Втім, згідно зі звітом продажу житлової нерухомості у столиці України за серпень 2012 року, є позитивні тенденції. Цифри за звітом доступні за за посиланням. Темпи будівництва новобудов в Україні суттєво вищі, ніж у 2011 та 2010 роках.

За стабільного курсу пари долар-гривня, в Україні останніми роками, спостерігається висока інфляція. Це визначається порівнянням цін на товари в Європі та Україні. 2013 року експерти прогнозують обвал гривні, що призведе до вирівнювання цін. На падіння цін на нерухомість вплине не лише зростання курсу долара, а й нові обмеження на валютні операції, які наприкінці 2011 року ухвалив уряд.

У порівнянні з першим кварталом 2012 року (5,75 млрд.), європейські інвестиції в торговельну нерухомість зросли до 6,13 млрд. євро, що все ж таки нижче за середнє значення (8,7 млрд.) в останні 2,5 роки. Проте цього року темпи інвестування у торговельну нерухомість знизилися на всіх європейських ринках. Країни Східної та Центральної Європи, які раніше вкрай привабливі для інвестування, показали спад.

Підготував: Олександр Бєлов