26-03-2013

Орендні ставки на складську нерухомість у 4 кварталі 2012 року

У четвертому кварталі 2012 року базові орендні ставки на сучасні складські приміщення в об'єктах, розташованих на західному березі річки Дніпро на Київщині, знаходилася в діапазоні від $5,5 до $7 за кв.м на місяць. Водночас, базові орендні ставки на складські приміщення на східному березі зросли до $5-6 за кв.м на місяць залежно від якості приміщень та основних умов оренди.

Варто зазначити, що базова орендна ставка на найбільш якісні приміщення в Київській області, загалом, можна порівняти з орендними ставками на складські та логістичні приміщення аналогічної якості в передмісті Бухареста (Румунія), Праги (Чеська Республіка) та Кракова (Польща), але нижче ніж у передмісті Москви (Росія) та Варшави (Польща).

Орендні ставки на складські приміщення

Компанія DTZ очікує, що, за інших рівних умов, у 2013 році орендні ставки на найкращі складські приміщення в Київській області будуть піддані подальшому підвищенню на тлі невеликої планованої нової пропозиції.

Прогноз

Зважаючи на поточні економічні умови та кумулятивну площу запланованих до відкриття об'єктів складської нерухомості в Київській області, ми очікуємо, що у 2013 році показник вакантності у сегменті далі знижуватиметься і потенційно досягне докризового рівня.

Компанія DTZ також передбачає у 2013 році ймовірність зростання орендних ставок у сегменті.

У більш довгостроковій перспективі покращення динаміки ділової активності в Україні та посилення попиту з боку потенційних орендарів можуть призвести до подальшого зниження рівня первинної вакантності та підвищення орендних ставок на складські приміщення у Київській області. Однак, на переконання компанії DTZ, еластичність пропозиції логістичної та складської нерухомості до ціни вища порівняно з іншими секторами комерційної нерухомості в Україні, тому динаміка введення в експлуатацію нових приміщень у сегменті може порівняно швидко відновитись.

За матеріалами DTZ.