29-07-2014

Як проходить аукціон із продажу нерухомості?

Аукціон з продажу нерухомості

Порівняно із Заходом, у нас аукціони мають характер разових заходів. Їх проводять банки – заставоутримувачі та деякі ріелтори. Тільки за один аукціон може піти стільки нерухомості, скільки можна було б реалізуватися лише протягом півроку. Словом, організація такого роду продажів буває дуже плідною та прибутковою.

Аукціон – цікавий та оптимальний спосіб продажу недешевих квартир. Буває, що квартири реалізуються за зниженою ціною, але буває, що навпаки. Це свого роду імпровізація. Починається все зі стартової ціни і далі йде або підвищення, або зниження.

Багато експертів вважають, що аукціони – це бажання пробудити попит, який зменшив. Недарма про таку форму продажу заговорили саме під час кризи. Адже через аукціон можна продати швидше. Це вселяє продавцям велику надію. А покупці терпляче чекають, коли під час торгів буде встановлено оптимальну для них ціну. За голландською системою прямо на аукціоні відбувається уцінка об'єкта. Тільки й товар за такою системою переважно неліквід.

Але іноді так і вкрадаються сумніви щодо справедливості ціни. Деякі завсідники таких заходів вважають, що досвідчені аукціонери дуже добре маніпулюють психологією людей, які там сидять. У цьому є своя частка правди.

Люди, які прийшли на аукціон, чудово розуміють, для чого вони прийшли і навіщо. Але водночас справа ця азартна. Стартова ціна зазвичай завжди низька, що і приваблює потенційних покупців, але в ході торгів, ціна зростає і починається прихована боротьба між учасниками. У результаті все це веде до того, що ціна піднімається вище за ринкову і товар «іде». Тільки потім людина усвідомлює, що прогадала.

Торгівля за допомогою аукціону в Україні повільно приживається. Наш народ ставиться до такого заходу вельми підозріло. Та й сама організація аукціону є складною. Тільки щоб потрапити туди, потрібно зробити певну суму. Не всі на це йдуть.

Але як потрапляє на аукціон нерухомість? Здебільшого це житло, яке було вилучено за борги певним банком. Продати звичайним способом такий об'єкт неможливо, і йде він на торги. Продавець, який виставив нерухомість на торги хоче продати її в найкоротші терміни. Зазвичай цей об'єкт із незручним розташуванням або у поганому технічному стані.

Тому, якщо ви не шукайте квартири, наприклад, в центрі міста, але хочете придбати її за прийнятною для вас ціною, можна сходити і на аукціон. Головне точно визначитися з тим, яка сума є для вас стелею, щоб не впасти в азарт і купити квадратні метри за завищеною ціною.

Автор: Олександр Бєлов