29-04-2014

Іпотечний брокер на допомогу позичальнику

Іпотечний брокер

Придбання житла в іпотеку – процес досить довгий та складний. Тому на допомогу позичальникам є послуги іпотечного брокера. Суть роботи та користь послуг іпотечного брокера укладено у наданні професійної допомоги в отриманні кредиту на нерухомість, а також послуг із встановлення та укладання письмових договірних відносин з банком, страховою та ріелторською компаніями.

Оформлення іпотечного кредиту проводиться спеціалістом від початку остаточно. Іпотечні брокери, що мають широкий досвід, закріплений на практиці, вони супроводжуватимуть вас від моменту вибору вигідної програми кредитування до укладання самої юридичної угоди. У нашій країні виділяється два основних типи брокерів, які надають допомогу в оформленні іпотеки. Це іпотечні брокери, які безпосередньо займаються ріелтерською діяльністю, і брокери, що мають незалежний статус. Відмінність одного від іншого полягає в наступному: незалежний брокер не підтримує інтересів певних банків. Насамперед, він дотримується інтересів свого клієнта. Брокер-ріелтор, навпаки, може діяти від імені будь-якого банку, переслідуючи особисті інтереси компанії. Зате, тільки іпотечний брокер-рієлтор завжди має велику кількість інформації в запасі. Фахівці цього можуть надати велику кількість нерухомого майна за вигідними цінами.

До комплексу послуг, що надаються брокерами, входить:

  • професійний підбір програми іпотечного кредитування, що актуально діє у різних банках;
  • надання допомоги в оформленні пакета необхідної документації, включаючи послуги зі збирання необхідних документів;
  • ведення переговорів із банком, що кредитує купівлю житла;
  • подання позичальника у вигідному світлі для побудови довірчих відносин із кредитором.

Якщо Ваш вибір паде на іпотечного брокера-ріелтора, то до загальних вищевказаних послуг, увійдуть послуги з обов'язкового ретельного підбору нерухомості, та юридичного супроводу угоди, що укладається за участю ріелтора. Оплата роботи іпотечного брокера виходить від ступеня складності, угоди, що укладається, і від кількості, наданих послуг. Існує два варіанти оплати допомоги брокера: фіксована, заздалегідь обумовлена ​​сума та сума, що складається із відсотків загальної суми, що надається іпотечним кредитом. Відсоток, що стягується помічником за надання професійного виду послуг, становить від 2 до 5% від загальної суми кредиту. Умови надання та оплати послуг містяться у попередньо укладеному договорі між позичальником та іпотечним брокером. Незалежні брокери найчастіше вважають за краще отримувати кошти з рук самого клієнта. Великі компанії, що спеціалізуються на професійному наданні ріелтерської допомоги, зазвичай включають до комісійного початкового збору вартість наступної винагороди своїх працівників.

Професія, що називається іпотечним брокером, дуже нова і молода для України, тому поки що програми навчання цієї спеціальності на всіх освітніх рівнях відсутні. Вибираючи помічника в оформленні іпотеки, поцікавтеся про наявність сертифіката брокера. Цей документ видається великими банківськими відділеннями, що спеціалізуються на програмах іпотечної сертифікації, які найчастіше проводять активну підготовку майбутніх помічників для себе. Вся діяльність іпотечного брокера регламентована нормами Цивільного Кодексу та нормами, що містяться у Законі про іпотеку.

Автор: Олександр Бєлов