29-05-2018

Інвестиційні можливості ринку комерційної нерухомості в Європі скорочуються

комерційна нерухомість Європи

Аналіз 123 європейських ринків комерційної нерухомості, зроблений компанією Cushman & Wakefield, вказує на пізні стадії їхнього життєвого циклу. Інвестиційні можливості пропонують напівпериферійні ринки Ірландії, Іспанії та Португалії.

Згідно з щоквартальним Європейським індексом справедливої ​​вартості, який визначається компанією Cushman & Wakefield на основі аналізу 123 європейських ринків офісної, торгової та логістичної нерухомості, 12 ринків знизили свої позиції, і таку ж кількість, навпаки, підвищили, що відображає загальну тенденцію до зменшення кількості найкращих активів для інвестиційних можливостей у першому кварталі 2018 року.

За допомогою запатентованої метрики кожен ринок було зіставлено зі «справедливою вартістю» – адекватною компенсацією за ризик володіння інвестором основними активами протягом п'ятирічного періоду. У першому кварталі 2018 року лише 19% індексу було класифіковано як «недооцінені». Логістика залишається найбільш привабливим сектором, причому 46% ринків класифікуються як "недооцінені", а лише два - як "оцінені повною мірою".

П'ять найбільш «недооцінених» ринків у Європі

1. Москва, торгова нерухомість.

2. Москва, офісна нерухомість.

3. Дублін, логістична нерухомість.

4. Будапешт, торговельна нерухомість.

5. Лісабон, логістична нерухомість.

П'ять «оцінених повною мірою» ринків у Європі

119. Лондон, офісна нерухомість.

120. Париж, офісна нерухомість.

121. Відень, офісна нерухомість.

122. Стамбул, торгівельна нерухомість.

123. Стамбул, офісна нерухомість.

Найбільші офісні ринки, такі як Лондон, Відень та Стамбул, класифікуються як повноцінні. Вони досягли найнижчого історичного рівня прибутковості з обмеженим прогнозом зниження ставок прибутковості та, у багатьох випадках, помірними очікуваннями щодо зростання вартості орендних ставок.

Звіт показує, що регіони Центральної та Східної Європи продовжують демонструвати здоровий баланс між «справедливо оціненими» та «недооціненими» ринками, на відміну від Німеччини, Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди та Люксембург) та скандинавських країн, де лише кілька ринків із «заниженою вартістю» активів.

Європейська інвестиційна активність, млн євро

Європейська інвестиційна активність

Підготував: Олександр Бєлов