27-09-2016

З чого розпочати вибір квартири для оренди?

зв'язка ключів

Потрапляючи до незнайомого міста, потрібно вирішувати питання проживання. Найпростіший варіант – взяти в оренду квартиру чи будинок. Пропозицій можна знайти дуже багато, ознайомившись із місцевою пресою або оголошеннями, розміщеними на веб-сайтах про подобову оренду квартир. Головне в цьому питанні не помилитися.

Квартиронаймачі намагаються підходити до вибору квартири відповідально та обережно. На жаль, і у цьому питанні можна потрапити на шахраїв. Тому сформувалися деякі правила, дотримуючись яких орендар зможе убезпечити себе від неприємностей.

Не варто вірити на слово, краще особисто побачити квартиру, яку пропонує орендодавець. Починати огляд слід із документів на житло. Власник має пред'явити документи, що засвідчують його особу, оригінали документів, що підтверджують усі права власності на квартиру чи будинок. Якщо документи гаразд, можна продовжувати знайомитися з житлом.

Насамперед, не соромлячись, потрібно перевіряти всю сантехніку. Це дуже важливо, оскільки водогін та каналізація забезпечують комфортні умови проживання. Якщо на трубах або під ними проглядається вогкість, можна сміливо говорити про несправності.

Також слід оглянути розетки та вимикачі. Головне, щоб вони працювали та не були проплавлені чи погорілі. Вони повинні міцно сидіти у своїх гніздах, а не вивалюватись із них.

Ще не буде зайвим перевірити, як відкриваються та закриваються віконні рами та балкон чи лоджія. Якщо балкон засклений, при господарі потрібно оглянути рами та шибки. Вхідні двері повинні бути надійними зі зручними замками, які легко і вільно прокручуються.

Якщо у квартирі є телефон та інтернет, варто поговорити з господарем про режим їх використання.

Для створення повної картини умов проживання варто оглянути під'їзд та двір.

Якщо житло підходить, потрібно переходити до укладання договору оренди. У договорі вказується повністю вся інформація щодо оренди. В обов'язковому порядку фіксується сума та порядок оплати. Обмовляються права та обов'язки обох учасників. Якщо є потреба, договір можна завірити у нотаріуса. Як доповнення до договору складається акт зі здачі та прийому майна та його стану. Договір має юридичну чинність.

Знаючи про ці моменти, квартиронаймач зможе підшукати собі оптимальний варіант оренди житла. Головне все перевірити та записати, щоб потім уникнути неприємних конфліктів із власником квартири.

Автор: Олександр Бєлов