15-02-2012

Тенденції на ринку складської нерухомості

Логістична нерухомість

В умовах високого рівня вакантності складських площ орендна ставка залишається ключовим фактором при виборі логістичного об'єкту – така думка під час бізнес-сніданку на тему "Тенденції на ринку складської нерухомості", організованого URE Club і 8 лютого в готелі «Президент Готель», висловив керівник департаменту промислової та логістичної нерухомості українського представництва DTZ Федір Арбузов. «Причина такої ситуації у тому, що ринок логістичної нерухомості залишається ринком орендаря. Орієнтуючись на ставку, клієнти можуть поміняти об'єкт, у якому вони орендують складські площі і навіть «змінити берег» – наголосив експерт.

За оцінками логістичного департаменту компанії DTZ, загалом, за минулий рік рівень орендних ставок у даному сегменті ринку залишився на колишньому рівні, але при цьому ставки значно відрізняються залежно від локації об'єкта. Так, вартість оренди одного квадратного метра на місяць у правобережному регіоні тримається на рівні $5,5-7, тоді як на лівому березі ставка становить $4,5-6 (без урахування операційних витрат та ПДВ). Така ситуація можлива, на думку експертів, завдяки тому, що попит та співвідношення закритих угод на правому березі вищі, ніж на лівому, де більше вакантних площ та зростання орендних ставок не спостерігається.

За даними DTZ, обсяг сучасних складських приміщень у Київській області становив близько 1 332 225 кв.м, перевищуючи показник 2010 року на 13%. У той же час, обсяг нової пропозиції за період, що вивчається, знизився порівняно з 2010 на 20%, і склав близько 126 861 кв.м. Цей показник може зрости вже нинішнього року – у 2012 аналітики очікують на відкриття багатьох нових логістичних центрів, і не лише у столиці, а й у регіонах (розвиток якісних проектів там можливий за умови наявності великого орендаря).

Втім, як зазначив експерт, у сегменті логістики відзначається певне збільшення попиту – обсяг сучасних логістичних та складських приміщень, зданих в оренду в Київській області, збільшився на 37% у річному обчисленні та становив близько 214 тис. кв.м. (2010 – близько 164 тис. кв.м.). «Той факт, що у 2011 році угод було закрито більше, ніж у 2010 каже, що ситуація в логістиці поступово покращується», – наголосив Федір Арбузов.

Наслідком активності орендарів стала ще одна тенденція минулого року в логістичному сегменті ринку нерухомості – зниження рівня первинної вакантності: на кінець 2011 р. він досяг позначки 15,7%, що на 2,2% нижче, ніж 2010. На думку експерта, «Така тенденція зберегтися, і, незважаючи на очікуване введення в експлуатацію близько 165 000 кв.м нової пропозиції, поступове зниження рівня вакантності спостерігатиметься вже з другого півріччя 2012 року».

Крім того, на 2012 рік експерти прогнозують зменшення оборотів спекулятивного будівництва та точковий попит на об'єкти build-to-suit. Ступінь активності орендарів, на їхню думку, на ринку залишиться незмінним, але основний попит складуть вже існуючі гравці ринку - очікувати приходу нових гравців поки не доводиться.

За матеріалами сайту SocMart.