23-06-2014

Україна країна з низькою прозорістю ринку нерухомості

Україна

Україна опустилася з 61-го на 74-е місце в рейтингу прозорості світових ринків нерухомості (Global Real Estate Transparency Index 2014), що складається міжнародною консалтинговою компанією Jones Lang LaSalle (JLL). Україна втратила позиції у переліку ринків із середньою прозорістю та перейшла до розряду країн із низькою прозорістю. За підсумками рейтингу 2014 року Україна посідає 74-е місце (між Панамою та Кувейтом), опустившись із 61 позиції.

Укладачі рейтингу зазначили, що втрата позицій у рейтингу сталася через політичну нестабільність у країні, яка несприятливо позначилася на прозорості ринку нерухомості України.

Перше місце в рейтингу, згідно з результатами 2014 року, посіла Великобританія, тоді як США опустилися на другий рядок рейтингу. Крім цього, до списку країн з найпрозорішими ринками нерухомості увійшли Австралія, Нова Зеландія, Франція, Канада, Нідерланди, Ірландія та Фінляндія.

При цьому фахівці JLL зазначають, що ключовими глобальними факторами, що сприяють підвищенню рівня прозорості ринку нерухомості, є усвідомлення на державному рівні того, що низька прозорість негативно позначається на обсягах інвестицій у країну, а також увага, що приділяється ЗМІ проблемам корупції, скандалам та нещасним випадкам. у сфері будівництва.

Дослідження Global Real Estate Transparency Index проводиться компаніями Jones Lang LaSalle та її підрозділом LaSalle Investment Management кожні два роки протягом останніх 15 років – з 1999 року. У 2014 році у рамках дослідження фахівці JLL розраховували показник прозорості на 102 світових ринках нерухомості. Кожен ринок був проаналізований за 115 різними факторами шляхом збору даних та опитування дослідників у регіонах, а також бізнес-лідерів.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ.