23-02-2015

Життя португальських орендодавців стало комфортнішим

Лісабон

У Португалії ухвалено закон, який підвищив дохід орендодавців, які займаються короткостроковою орендою. Відповідно до цього закону, власники португальських квартир, які здають їх у короткострокову оренду, почуватимуться вільніше, ніж їхні колеги з інших країн Європейського Союзу.

Полегшать життя рантьє три нововведення: відсутність паперової тяганини, скорочення податку на даний вид доходу та розміщення оголошень в базі популярного туристичного бюро, що допоможе знаходити нових постояльців у найкоротші терміни.

При цьому власники житла зобов'язані утримувати його у чистоті та порядку, а також стежити за дотриманням усіх стандартів безпеки. Кожен подібний об'єкт нерухомості має бути забезпечений книгою скарг. До обов'язків власника входить обов'язкова сплата податку!

Ця юридична новела була прийнята всупереч протидії місцевого готельного лобі. Її дія спрямована на залучення іноземців у сферу португальської нерухомості, адже не секрет, що багато іноземців купують будинки та квартири в Португалії лише для того, щоб здавати їх туристам та отримувати з цього додатковий дохід. Природно, що при більшій лібералізації цієї сфери вона стане ще цікавішою для інвесторів!

Зазначимо, що короткострокова оренда в Португалії для рантьє сьогодні виглядає набагато привабливішою, ніж та сама оренда в інших курортних країнах Європи. Так, наприклад, у різних провінціях Іспанії існує низка обмежень, які суттєво ускладнюють життя місцевому орендодавцю. Якщо йдеться про столицю країни місті Мадрид, то в ньому короткострокова оренда не може тривати менше п'яти ночей, а на Балеарах заборонено здавати в оренду квартири (можна лише окремі будинки).

Підготував: Олександр Бєлов