22-08-2015

У Стамбулі продається «Будинок Троцького»

Дім Троцького

У турецькому Стамбулі за 4,4 млн. доларів на продаж виставлено будинок, у якому кілька років жив відомий революціонер Лев Троцький. Цей особняк так і називається - Будинок Троцького. Будівлю виставлено на продаж з тією умовою, що майбутні господарі збережуть не лише сам будинок, а й історичну пам'ять, пов'язану з ним. Якщо новий власник вирішить відкрити тут музей, то держава готова надати йому всебічну підтримку.

Будинок Троцького був зведений півтора століття тому. Він являє собою триповерхову будівлю, розташовану на одному з островів Мармурового моря (острів Бююкада). Загальна площа будинку трохи менше тисячі «квадратів». Будівля оточує земельну ділянку, на якій розташовується невеликий природний ставок, а також створена самим Троцьким штучна водойма для розведення омарів. Нині історичний будинок напівзруйнований і потребує ґрунтовного ремонту.

В останні роки має сім'я Ханіфі. Свого часу ця сім'я планувала продати «Будинок Троцького» державі, щоб у ньому було засновано музей. Однак потрібних грошей на ці цілі Туреччина не знайшла.

Підготував: Олександр Бєлов