02-12-2011

Динаміка орендних ставок на торгову нерухомість в Україні

динаміка

Внаслідок підвищення активності торгових мереж та покращення загального сприйняття потенціалу українського ринку протягом 2010 року та у перших трьох кварталах 2011 року було зареєстровано зростання базових орендних ставок у якісних об'єктах торгової нерухомості у Києві. Підвищення ставок оренди також спостерігалося в кількох якісних торгових центрах, які розташовані в інших великих містах України і вже оперують протягом деякого часу.

Аналогічну динаміку було відзначено щодо орендних ставок на найкращі торгові приміщення, розташовані вздовж центральних торгових коридорів у Києві та інших обласних центрах України з населенням понад 750 000 мешканців.

Незважаючи на позитивну динаміку в сегменті торгової нерухомості в Україні, вихід на ринок нових рітейлерів та зростання активності вже присутніх тут мереж на тлі невеликої нової пропозиції якісних приміщень, суттєве зростання базових орендних ставок на торговельну нерухомість є малоймовірним у четвертому кварталі 2011 року та протягом 2012 року. року. Це пов'язано з відносно невеликою кількістю якісних торгових мереж, які представлені в країні, а також ризиками економічної нестабільності у світі та в Україні.

Проте, за оцінками компанії DTZ, у зв'язку з поступовим посиленням попиту з боку торгових операторів та загальною нестачею якісних торгових площ, базові орендні ставки на найбільш якісні приміщення в торгових центрах та вздовж центральних вулиць у Києві та інших великих містах України вже у короткостроковій перспективі будуть схильні до деякого зростання.

Водночас довгострокова стійкість поточних орендних ставок у торговому сегменті залежатиме від реальних термінів відкриття та якості масштабних проектів, заявлених до виходу на ринок у 2012-2013 роках, зокрема у Києві.

Якість залишається вирішальним чинником, що впливає на успішність та інвестиційну ліквідність існуючих та нових торгових центрів в Україні. Примітно, що більшість активних девелоперів в Україні вже ухвалюють цей факт.

За матеріалами компанії DTZ Research.