19-12-2016

Ситуація на ринку торгівельної нерухомості України у 2016 році

Нерухомість в Одесі.

Певне зміцнення економіки України у 2016 р. знайшло своє логічне відображення на ринку торгівельної нерухомості.

Ринок продажу торгових приміщень у 2016 р. вже традиційно був значно менш жвавим ринку оренди. Головна причина – значний розрив між цінами продавців та очікуваннями покупців, що сягав у середньому 30–50%. Власники приміщень, якщо не було суб'єктивних підстав, що стимулюють продаж – кредит, хворобу, виїзд за кордон тощо, не поспішали продавати прибуткову нерухомість, враховуючи відсутність у країні альтернатив інвестування виручених від продажу коштів.

За цінами пропозицій продавців прибутковість інвестицій у торговельну нерухомість у 2016 р. у середньому становила 5–8% (окупність 12–20 років), що малоцікаво покупцям.

Крім цінових показників, ліквідність торгової нерухомості у 2016 р. зумовлювала її місцезнаходження. Покупці до вибору торгових приміщень підходили досить вибірково – попит мали площі, розташовані в точках з інтенсивними пішохідними потоками, об'єкти навіть на невеликій відстані від «прохідних» місць, були малоцікаві покупцям.

У результаті ринку відзначалося досить велике пропозицію комерційних приміщень в неліквідних місцях, запропонованих до продажу за завищеною ціною. Пропозиція якісних об'єктів була дуже обмежена і, якщо запитувана ціна була близькою до ринкового рівня, вони швидко знаходили свого покупця.

Для ринку оренди торгових приміщень 2016 став роком активізації після двох років стагнації.

Основний попит на оренду торгових приміщень створювали:

  • заклади громадського харчування;
  • аптеки;
  • продуктові магазини;
  • магазини drogery;
  • лотереї;
  • ломбарди;
  • магазини секонд-хенду.

Перевищення попиту над пропозицією призвело до зростання вартості оренди торгових приміщень в основних трафікових місцях до 30–40% у першому півріччі 2016 р. (для об'єктів із умовною оцінкою розташування «5» за п'ятибальною системою). У менш привабливих місцях (умовна оцінка розташування «3» та «2»), враховуючи низький інтерес до таких об'єктів, орендні ставки не змінилися.

Середні ставки оренди торгових приміщень в Одесі становили: 600–900 грн./м² на вулицях з інтенсивним пішохідним трафіком, 250–400 грн./м² на другорядних вулицях, 100–250 грн./м² на вулицях віддалених від пішохідних.

Підготував: Олександр Бєлов