22-09-2011

Огляд орендних ставок на офіси в країнах Африки, Близького Сходу та Європи

ставки оренди

Аналітики компанії Colliers International склали звіт про ставки оренди на офісні приміщення у державах Африки, Близького Сходу та Європи, де представлені обсяги будівництва бізнес-центрів класу А, ставки капіталізації, орендні ставки, рівень вакантних приміщень у відповідних країнах.

У першій половині 2011 р. стан ринку офісної нерухомості у більшості міст регіону EMEA залишався стабільним. Хоча в деяких містах відзначалася позитивна динаміка офісного ринку, а в деяких навпаки негативна. Найбільший приріст орендних ставок зафіксований у російських столицях – Москві та Санкт-Петербурзі: 11% та 10% відповідно. Високе зростання ставок оренди характерне також для лондонського Вест-Енду – 10%. Найбільше зниження орендних ставок продемонстрували Афіни (-7%), Дубай (-8%) та Софія (-8%). У Афінах це з невисоким попитом, а Дубаї та Софії – з надлишком пропозиції.

Якщо говорити про зміни ставок капіталізації, два російські міста і тут показали визначні результати: у Москві ставка капіталізації знизилася на 100 базисних пунктів, а в Санкт-Петербурзі - на 200 базисних пунктів, склавши 9,5% і 11% відповідно. Серед інших міст, де спостерігалося значне зменшення ставок капіталізації, можна назвати Дурбан (на 100 базисних пунктів до 12%) та Абу-Дабі (на 300 базисних пунктів до 10%). У більшості міст ставки капіталізації за аналізований період залишилися на колишньому рівні або трохи знизилися. На противагу Абу-Дабі ставка капіталізації в Дубаї продовжила зростати, збільшившись ще на 170 базисних пунктів (до 10,7%). Це стало наслідком надлишку пропозиції офісної нерухомості у місті.

Прогноз орендних ставок на офісну нерухомість класу А переважно сприятливий. Протягом року у більшості міст прогнозується стабілізація ставок на поточному рівні. Помітне піднесення орендних ставок на офісні приміщення у бізнес-центрах класу А можливе у найбільших фінансових центрах: у Лондоні, Москві, Мюнхені та Стокгольмі. Подальше зниження орендних ставок очікується у Софії та Дубаї, де пропозиція перевищує попит.

За інформацією Colliers International.