13-01-2016

Обсяг інвестицій у світовий ринок нерухомості у 2015 році знизився на 3%

гроші

За початковими оцінками аналітиків компанії JLL, глобальний обсяг інвестиційних угод у доларовому вираженні у 2015 році знизився порівняно з 2014 на 3% – до 689 млрд дол., у тому числі у 4-му кварталі показник становив 194 млрд дол., скоротившись на 15 % до рекордного рівня аналогічного періоду 2014 року.

Водночас у локальних валютах обсяг угод за 2015 рік збільшився на 5% – до 748 млрд дол. (при перерахунку за фіксованим курсом). Таким чином, зниження доларового значення інвестиційного показника у регіонах є наслідком зміцнення американської валюти. У свою чергу, ринок нерухомості США продемонстрував рекордний результат у 2015 році – 294 млрд дол. інвестиційних угод, зростання на 9% до попереднього року.

«Перебуваючи на самому початку 2016 року, ми припускаємо, що нинішнього року інвестори будуть обережнішими. У той же час немає жодних підстав очікувати значного зниження активності, навпаки, ми прогнозуємо зростання обсягу угод порівняно з минулим роком», – коментує Девід Грін-Морган, директор відділу досліджень світових фінансових ринків та інвестицій компанії JLL.

Експерти JLL очікують збільшення обсягу інвестицій у світовий ринок нерухомості у 2016 році до 720–730 млрд дол.

У разі сповільненого економічного зростання інвестори продовжують шукати варіанти вкладення коштів у різних секторах. На думку Девіда Гріна-Моргана, обмеженість нової пропозиції на ринку нерухомості при збільшенні обсягу капіталу, що спрямовується на придбання активів, може стимулювати інвесторів виходити на менш знайомі ринки та розглядати альтернативні типи об'єктів, такі як студентські гуртожитки та будинки для людей похилого віку.

Результати по регіонах

Північна та Південна Америка: США як основна рушійна сила регіону

Регіон Північної та Південної Америки встановив новий максимум у 2015 році: обсяг угод зріс у порівнянні з попереднім роком на 4% - до 313 млрд дол. зафіксовано зниження на аналогічний період 4 року на 2014%.

Основним драйвером продовжують залишатися США, де обсяг угод досяг рекордного значення 294 млрд дол., тоді як інші країни регіону демонстрували скромніші результати. Так, у другій за обсягом угод країні у регіоні – Канаді – показник знизився майже на 30%.

Європа, Близький Схід та Африка: зростання на ключових та другорядних ринках

У доларовому вираженні обсяг угод у Європі знизився на 9% у 2015 році – до 253 млрд дол., водночас у локальній валюті результат був позитивним (збільшення на 8% до 2014 року). Практично всі основні країни регіону продемонстрували позитивну динаміку обсягу інвестиційних угод до попереднього року; особливо виділяються Німеччина та Скандинавія, де було зафіксовано майже 30% зростання. Скорочення інвестиційної активності спостерігалося лише у Центральній та Східній Європі.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон: зростання в Китаї та Гонконзі

Обсяг інвестиційних угод в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні знизився на 6% порівняно з результатом 2014 року – до 123 млрд дол., зокрема показник за 4-й квартал скоротився на 15% до аналогічного періоду минулого року. При цьому необхідно розуміти, що такий результат обумовлений насамперед динамікою у країнах зі слабкою валютою – Японії та Австралії, які продемонстрували зниження обсягу угод приблизно на 20% у доларовому вираженні. Водночас у Китаї та Гонконгу спостерігалося зростання показника на 47 та 65% відповідно.

За матеріалами JLL.