13-12-2018

Скільки людей може проживати в квартирі, що здається

кількість квартиронаймачів

В квартирі, що здається загальною площею 40 кв. м. може проживати трохи більше п'яти людина, т. е. щонайменше 8 кв. м. загальної площі житла на одного квартиранта. На порушників накладаються великі штрафи.

У Верховній Раді України зареєстровано одразу кілька проектів закону, які передбачають запровадити нові обмеження щодо використання житлового фонду. Законопроекти №№6424, 6424-д та 6424-1 з однаковою назвою «Про внесення змін до Житлового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку».

Законопроектом №6424-1 встановлено норму, згідно з якою орендодавець житла має забезпечити кожного квартиронаймача не менше 8 квадратних метрів загальної площі, що здається в оренду квартири.

Ці зміни насамперед спрямовані на закриття чи модернізацію хостелів у багатоповерхових житлових будинках. Адже найчастіше в одній кімнаті хостелу проживає від 4 до 10 осіб, розміщених на двоярусних ліжках. Тому власникам хостелів доведеться або закрити свій орендний бізнес, або скоротити кількість мешканців, або збільшити їх площі.

У другу чергу, під норму законопроекту №6424-1 подають орендодавці, які здають свої квартири. Адже не секрет, що молодь (студенти, молоді сім'ї) або бригади іногородніх будівельників найчастіше орендують квартири невеликої площі для спільного проживання з метою заощадити на оренді житла.

Штрафи

Згідно із законопроектом, господарі хостелів та квартир, які порушують норму 8 кв. м. на одну особу, можуть бути оштрафовані.

Штраф за перше зафіксоване порушення – від 34 до 51 тис. грн., а вже за друге протягом року – від 51 до 81 тис. грн.

Раніше повідомлялося щодо можливого зниження податку від доходу з оренди житла в Україні на 13%.

За матеріалами Сьогодні