04-02-2022

5 фатальних помилок при оренді заміського будинку

заміський будинок

Як добре мати заміський будинок! Можна поїхати все сім'єю влітку, подихати свіжим повітрям, купуватись у морі. Справді, дача має багато плюсів. Саме тому такий вид відпочинку дуже популярний. На жаль, не всім дано мати власний заміський будинок, але не варто зневірятися. Сьогодні існує таке поняття як оренда.

Тільки слід пам'ятати, що на ринку нерухомості зустрічаються і шахраї. Як не стати їхньою жертвою? У цій статті буде наведено 5 фатальних помилок при оренді заміського будинку.

Помилка №1: Заміна адреси

На жаль, досить поширене явище. Орендареві показують чудовий будинок за однією адресою, а в документах написано зовсім іншою. Найчастіше цей інший більше нагадує курінь, а не будинок. Адже якщо документ підписано, то довести факт шахрайства дуже складно. І це найжахливіше. Тому треба обов'язково уважно перевіряти. Тут немає місця друкарським помилкам.

Помилка №2: Кілька власників

Теж дуже поширене. У документах зазначено, що будинок належить кільком людям, але перед орендарем лише один із них. Орендодавець присягається, що інші власники згодні. Однак, крім чесного слова, нічого не може надати. Не можна цьому вірити. Інакше потім може з'явитися інший власник і попросити орендаря залишити будинок. Можливо, навіть попросить велику суму грошей за моральну шкоду. Інакше він має право викликати поліцію. Потрібно вимагати письмову згоду всіх власників, а в ідеалі навіть побачити їх у житті.

Помилка №3: ​​Дистанційні шахраї

В епоху інтернету з'явилося більше можливостей для обману. Зараз рідко можна помітити людину, яка шукатиме необхідну послугу чи товар у газеті. Усі перейшли до інтернету. Шахраї також. Вони можуть представлятися ріелторами та просити скинути гроші перед переглядом. Навіть знайдуть причини. Наприклад, довести серйозність своїх намірів чи щось таке. Для зручності вони можуть навіть надати спеціальне посилання на оплату. Цього робити не можна! З карти спишеться не лише сума за оренду, а й усі інші гроші. Потрібно обережно ставитись до таких оголошень. Якщо будинок занадто хороший, а ціна нижча за ринкову, то щось тут явно не так. Це далеко не песимізм, а реалізм.

Помилка №4: Склад майна

Перед тим як орендар в'їде, потрібно разом з орендодавцем скласти опис меблів та іншого майна. Все має бути дуже детально. Аж до подряпин (якщо вони є). І після закінчення терміну оренди зробити те саме. Ця процедура допоможе уникнути обману з боку орендодавця. Звичайно, не факт, що він захоче обдурити. Але навіщо ризикувати?

Помилка №5: Копії документів

Важливо, щоб власник мав лише оригінали документів, а не копії. Інакше це може бути не власник, а аферист.

Це далеко не всі помилки, які можна зробити при оренді заміського будинку. Тільки найпоширеніші. Уберегтись від усього складно, але спробувати варто. Головне правило — уважно читати всі документи та не боятися ставити запитання. Вдалого відпочинку!

Раніше ми розповіли про способи заробітку на короткостроковій оренді заміських будинків.

Автор: Олександр Бєлов